Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Termenul limită pentru cererile de finanţare în avans pentru distilarea industrială a vinului este 11 septembrie

apia

Persoanele juridice interesate să depună cereri în avans pentru obţinerea de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) de sprijin financiar pentru măsura de distilare a vinului în situaţii de criză o pot face până la data de 11 septembrie, potrivit unui comunicat remis marţi de instituţia de plăţi agricole.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură acordă sprijin financiar pentru măsura de distilare a vinului în situaţii de criză, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 240/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile de punere în aplicare a măsurii de distilare a vinului în situaţii de criză, eligibilă pentru finanţare în cadrul Programului naţional de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023, se menţionează în comunicatul APIA.

Sprijinul financiar pentru măsura de distilare a vinului în situaţii de criză se acordă fie după finalizarea operaţiunilor de distilare şi denaturare, fie în avans, potrivit sursei.

Cererile pentru acordarea sprijinului se depun la sediul APIA - Aparat Central după finalizarea operaţiunilor de distilare şi denaturare - nu mai târziu de 25 septembrie 2020, sau în avans - nu mai târziu de 11 septembrie 2020.

"Poate solicita acest sprijin financiar orice persoană juridică sau formele asociative ale acestora, autorizate pentru distilarea produselor vinicole menţionate în partea II din anexa VII la Regulamentul (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului, denumite în continuare vin, şi care obţin în urma distilării acestora un produs cu o concentraţie alcoolică de minimum 92% din volum", se precizează în comunicat.

Valoarea avansului este de maximum 80% din valoarea corespunzătoare volumului estimat conform alin. (10) lit. d), din OMADR 240 / 2020, în condiţiile constituirii unei garanţii bancare de 100% din valoarea avansului solicitat, conform APIA.

În vederea aprobării sprijinului financiar, solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: distileria să fie localizată pe teritoriul României; să deţină autorizaţie valabilă la data începerii procesului de distilare a vinului şi să obţină în urma acestuia un produs cu o concentraţie alcoolică de minimum 92% din volum.

APIA atrage atenţia că produsul rezultat în urma distilării vinului, pentru care se acordă sprijinul financiar, va fi utilizat exclusiv în scopuri industriale, inclusiv în scopuri de dezinfectare sau farmaceutice, sau în scopuri energetice, astfel încât să se evite denaturarea concurenţei.

Volumul minim de vin ce poate face obiectul cererii de plată este de 10 hectolitri, potrivit APIA.

Doar vinul produs pe teritoriul României este eligibil pentru sprijin financiar în cadrul măsurii de distilare a vinului în situaţii de criză, se menţionează în comunicatul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Sprijinul financiar se acordă pentru categoriile de vin cu denumire de origine controlată (DOC), indicaţie geografică (IG) şi vin varietal.

Valoarea sprijinului plătit distilatorului este stabilită la 4,63 lei/litru de vin cu denumire de origine controlată (DOC), indicaţie geografică (IG) şi 3,65 lei/litru vin varietal, care va fi distilat, potrivit APIA.

Costurile eligibile pentru sprijin cuprind costul vinului, costul transportului vinului către distilerie şi costul distilării vinului în cauză.

Plăţile se finanţează integral din Fondul European de Garantare Agricolă, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în lei.

Efectuarea plăţilor va avea loc până la data de 15 octombrie 2020, menţionează APIA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.