Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Teroriștii' din Secuime, finanțați de Moscova

HVIM

Dezvăluiri despre organizaţia extremistă din secuime care plănuia să detoneze o bombă de Ziua Naţională a României. Indivizii anchetaţi pentru terorism ar fi primit finanţare de la maghiarii declaraţi indezirabili în România, dar în Rusia.

O organizație fantomă a coalizat în jurul ei sute de tineri secui din Transilvania, ai cărei lideri, în ultimii ani, au deturnat mitinguri, s-au încăierat cu jandarmii, au vrut să detoneze o bombă artizanală în mijlocul unei parade militare și să arunce în aer o conductă de gaze care leagă Ardealul de restul țării, scrie Rise Project.

Potrivit Rise Project, în spatele organizației care susține refacerea Ungariei Mari se află un lanț de interese care trece prin Budapesta și se oprește la Moscova.

SURSE - Ce scor are Traian Băsescu în sondajele interne ale PMP

Membrii acesteia sunt cunoscuți ca HVIM, adică Mișcarea Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate.

Organizația a luat ființă în 2001 la Budapesta. De la bun început, vocea HVIM a contestat granițele trasate după Primul Război Mondial și a militat pentru refacerea Ungariei Mari, ce includea teritorii din statele vecine Slovacia, Serbia, Ucraina și România.

Noi informații despre șefa DNA: 45% din doctoratul lui Kovesi este plagiat (GIP)

Fondatorii săi, Zagyva Gyorgy Gyula, pe filiera rusească, și Toroczkai Laszlo, om al Budapestei, o dirijează din exterior, ei fiind declarați idezirabili în România, Serbia și Slovacia, iar doi dintre oamenii lor sunt judecați pentru terorism după ce au plănuit niște atentate cu bombă în Transilvania.

Beke Istvan Attila și frații Szocs Zoltan și Szocs Csongor coordonează totul de la Târgu Secuiesc, iar banii provin de la activiști și simpatizanți HVIM, care sunt mici afaceriști, fie politicieni la nivel local.

Această situație este cunoscută la nivelul Serviciului Român de Informații (SRI), care a susținut constant că HVIM funcționează după principii paramilitare și că membrii organziației se antrenează în tabere clandestine.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.