Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teroristul de Westminster era în vizorul MI5 încă din 2010. Cum şi de ce a fost lăsat nesupravegheat

Khalid Masood, teroristul care a comis atacul de la Parlamentul britanic soldat cu patru morţi şi 29 de răniţi, a fost identificat drept "potenţial extremist" de către serviciile de informaţii MI5 încă din 2010, a informat cotidianul britanic The Guardian, citat luni de ziarul spaniol El Mundo, relatează agerpres.

Cele două vizite pe care le-a făcut în 2005 şi 2009 în Arabia Saudită, unde a lucrat ca profesor de limba engleză, au ridicat primele semne de întrebare, însă alarma a fost dată de mutarea sa la Luton (oraş în regiunea East of England, situat la 50 km nord vest de Londra - n.r.), unde ar fi fost în contact cu gruparea Al-Muhajiroun, condusă de predicatorul radical Anjem Choudary. În acel moment Khalid Masood, cunoscut drept Adran Elms sau Adrian Ajao înainte de convertirea sa la islam, a fost considerat o "figură periferică" în cercurile radicalismului islamic.

De ce au fost INTERZISE gadget-urile în avion? Autorităţile au descoperit planul teroriştilor

Chiar şi aşa, MI5 i-a pierdut urma şi nu i-a inclus numele pe lista celor 3.000 de suspecţi de legături cu extremismul. Masood a făcut închisoare în două rânduri, în 1985 şi 2005, ultima dată ajungând după gratii după ce i-a înfipt un cuţit în faţă unui bărbat.

Serviciile de informaţii britanice au deschis o anchetă internă pentru a stabili cum şi când a ieşit Masood "de pe radar", în pofida şederilor sale prelungite şi a contactelor cu islamişti radicali în Birmingham, Luton şi în estul Londrei, considerate "leagăne" ale jihadismului britanic.

Ministrul de interne Amber Rudd a cerut Facebook să colaboreze cu anchetatorii şi să "decripteze" ultimul mesaj trimis de Masood prin serviciul Whatsapp, cu 82 de secunde înainte de a intra cu o viteză de peste 70 de kilometri la oră într-un grup de pietoni pe podul Westminster.

content-image

Nepotism la cel mai înalt nivel. Trump îşi numeşte ginerele într-o funcţie cheie - VIDEO

Pe de altă parte, ziarul britanic The Telegraph, citat de cotidianul spaniol ABC, scrie că Masood, 52 de ani, a fost în contact în urmă cu şase ani cu un grup de terorişti care aveau legătură cu gruparea Al Qaida şi care au intenţionat să detoneze o maşină-capcană în interiorul unei baze militare din Luton. Masood, pasionat de culturism, i-a cunoscut pe membrii grupării jihadiste într-o sală de sport din Luton. MI5 a început să ancheteze gruparea în 2010, iar în septembrie 2011, după ce s-a descoperit că membrii grupului plănuiau să comită un atentat asupra unei baze militare cu ajutorul unei maşini-capcană activată prin telecomandă, poliţia a efectuat arestări, cu doar câteva zile înaintea comemorării a 10 ani de la atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001

Cei patru terorişti reţinuţi - Zahid Iqbal, Mohammed Sharfaraz Ahmed, Syed Hussain şi Umar Arshad - au fost condamnaţi în aprilie 2013 la o pedeapsă combinată de 44 de ani de închisoare, după ce au recunoscut că intenţionau să comită un atentat la baza militară din Luton şi că se inspiraseră din atacurile Al Qaida. Masood nu făcea parte din grupare, dar era prieten cu membrii acesteia şi din acest motiv a fost anchetat, dar în cele din urmă MI5 a decis că nu reprezintă un pericol.

Ultimul sondaj aruncă în aer Turcia! Erdogan este marele ÎNVINS

În presa britanică apar detalii şi despre cercurile în care se învârtea Masood, În Luton, Masood era vecin cu Taimour Abdulwahab, student suedez, care s-a radicalizat în universitatea locală, Bedfordshire, şi a sfârşit prin a se arunca în aer, într-un atentat eşuat la Stockholm. În cartierul său mai locuia şi Abu Rahin Aziz, ucis în 2015 la Raqqa, capitala de facto a grupării teroriste Statul Islamic (SI), de o dronă a coaliţiei anti-SI.

Este posibil ca întregul anturaj al lui Masood să fi fost influenţat de predicile imamului salafist Anjem Choudary, foarte activ în Luton. După ce ani la rândul s-a lăudat făţiş cu simpatiile sale pentru terorismul islamic, Choudary, de profesie avocat, cu origini pakistaneze, dar născut la Londra, a fost în cele din urmă închis anul trecut pentru apologia terorismului şi îşi va petrece următorii cinci ani după gratii.

Apar totodată noi detalii despre viaţa personală a autorului atacului de la Westminster. Masood a avut două fete cu prima sa parteneră de viaţă, femeia de afaceri Jane Harvey. Ulterior, Masood s-a căsătorit cu o tânără musulmană născută în Kent, Rohey Hydara, cu care a avut un fiu şi o fiică. Familia a trăit în Birmingham până în decembrie 2016, când soţia lui Masood s-a mutat într-un apartament din Londra, pentru a-şi îngriji mama bolnavă. Masood a rămas în Birmingham, iar în ultimele luni trăia din ajutoarele sociale pe care le primea de la stat şi, potrivit vecinilor, nu lucra.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.