Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teroristul din Istanbul a fost coordonat de Stat Islamic. Ţinta iniţială era alta

Atacatorul uzbek care a ucis 39 de persoane într-un club din Istanbul în noaptea de Anul Nou a declarat poliţiei că a trebuit să schimbe ţinta în ultimul moment pentru a evita dispozitive puternice de securitate şi a acţionat la ordinele directe ale grupării Statului Islamic din Siria, a relatat miercuri cotidianul Hurriyet, preluat de Reuters, potrivit agerpres.

Citeşte şi: PANICĂ în centrul Italiei. Trei cutremure într-o singură oră au zguduit Roma - FOTO

Atacatorul înarmat, despre care autorităţile au spus marţi că se numeşte Abdulgadir Maşaripov, avea iniţial ca sarcină să atace zona din jurul pieţei centrale Taksim şi a spus că instrucţiunile veniseră de la Raqqa, bastion al Statului Islamic în Siria, conform Hurriyet, care citează mărturia autorului atacului din documentele poliţiei.

"Am mers în Taksim în ajunul Anului Nou, însă măsurile de securitate erau puternice. Nu era posibil să fi comis atacul", a afirmat el.

"Am primit instrucţiuni să caut o nouă ţintă în zonă. Am făcut un tur cu taxiul de-a lungul coastei în jurul orei 22:00", a spus el, făcând referire la malul Bosforului din Istanbul, unde este localizat clubul de noapte Reina.

"Reina părea un loc potrivit pentru atac. Nu părea să fi existat prea multe măsuri de securitate", a mai declarat atacatorul.

Hurriyet nu a precizat cum a obţinut mărturia, iar Reuters nu a putut verifica deocamdată autenticitatea acesteia.

Abdulgadir Maşaripov a fost prins luni seară într-un raid al poliţiei la Esenyurt, o suburbie din vestul Istanbulului, după două săptămâni de căutări. El a fost prins alături de un bărbat irakian şi trei femei din Africa, una fiind din Egipt.

Citeşte şi: În plină campanie electorală, Manuel Valls a fost LUAT LA PALME - VIDEO

În noaptea de Revelion, el a lua cu asalt clubul de noapte Reina şi a deschis focul asupra mulţimii cu o armă automată, aruncând cu grenade asurzitoare pentru a-şi putea încărca arma şi a-i împuşca pe răniţii aflaţi la pământ.

Statul Islamic a revendicat a doua zi atacul, spunând că a fost o răzbunare pentru implicarea militară a Turciei în Siria. Trupele turce au intrat în august anul trecut în Siria pentru a împinge departe de graniţă Statul Islamic şi a oprit avansul miliţiilor kurde.

Guvernatorul Istanbulului, Vasip Sahin, a afirmat marţi că Abdulgadir Maşaripov şi-a recunoscut vina şi că amprentele sale se potrivesc cu cele de la locul atacului.

Sahin a spus despre atacator că este bine educat, vorbeşte patru limbi şi că a fost antrenat în Afganistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.