Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teroristul Dumb&Dumber, Ardealul si SRI

ovidiu raetchi

Sunt suficiente cateva randuri din stenogramele teroristilor din Ardeal ca sa intelegi de unde ii cunosti pe oamenii astia: sunt personajele din Demonii lui Dostoievski. Acelasi gen de rautate plenara si caraghioasa, de nihilism tamp, de maleficenta neroada, neghioaba si netoata ca la Verhovenski sau Kirilov.

De obicei, acest gen de terorist idiot – de bere si kurtoskalacs – rateaza in 75% din cazuri: il apuca frica in ultima clipa, uita sa incarce bateriile, e infiltrat de luni de zile de serviciile secrete. Totusi, in 25% din cazuri, cu mult noroc, jihadistul nem-nem-soha isi poate duce planul pana la capat. Iar consecintele sunt incalculabile: cu cateva zeci de morti chiar si idiotii pot schimba istoria. Se poate intampla orice: romanii dau vina pe maghiari, maghiarii dau vina pe romanii, incep razbunarile, alt nihilist neghiob se activeaza, Putin isi freaca mainile puternice de judoka si ne spune ca putem lua Basarabia in anumite conditii. In Siria sau Tunisia macelul a inceput de la mult mai putin.

Nu ar trebui sa ne facem iluzii: exista un revizionism maghiar militant, viu. A existat inca din 1918. Chiar si o parte din elitele de la Budapesta impartasesc aceste idei in mod deschis, fara rezerve. E modul lor de a-si trai nationalismul. Serviciile noastre secrete stiu acest lucru. Si lupta cu acest revizionism de zeci de ani. Au luptat fara succes (din ratiuni politice mai ample) in anii 30, cand am pierdut Ardealul. Au suferit o infrangere partiala la Targu Mures, in martie 90. In rest, insa, i-am invins constant la nivel de intelligence. I-am invins detasat, discret – si salutar: fara constanta superioritate a inteligentei romanesti am fi vorbit astazi, poate, despre Romania mica.

Ar trebui sa avem asta in minte atunci cand strambam din nas pe seama teroristului tamp din Ardeal: ca era un amator, ca prea e mare potriveala cu 1 decembrie etc. Adevarul e ca ne-a trecut glontul pe la ureche: daca extremistul Dumb&Dumber isi ducea cumva treaba pana la capat, escaladarea ulteriora, poate controlata, putea duce oriunde. Nu trebuie sa fii vreun geniu ca sa provoci haos.

Din acest motiv, fara a exagera cu bezelele, e cazul sa salutam prestatia SRI. Inclusiv – nota bene – pentru modul in care a avut grija sa ridiculizeze imaginea de Verhovenski a teroristului tolomac: e la mijloc acolo, fara indoiala, o intentie de a demobiliza si izola imagologic alti asasini natarai care fac planuri dostoievskiene in week-end.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.