Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Test în Parlament pentru Guvern: Liberalii au depus MOŢIUNE împotriva ministrului Educaţiei

motiune

Deputaţii PNL au depus miercuri, în plenul Camerei, moţiunea simplă pe Educaţie, intitulată ''Educaţi România, nu o pesedizaţi!'', în care solicită demiterea ministrului Valentin Popa.

Citeşte şi: Cristoiu devoalează PLANUL lui Tudorel Toader: Ce ar fi URMĂRIT ministrul Justiţiei prin cererea de revocare a şefei DNA

"Iată un bilanț sec: programul de guvernare PSD-ALDE, împreună cu asumările PSD față de studenți, toate acestea conțineau un număr de 111 măsuri cu referire la domeniul Educație. La un an de mandat, putem trage următoarea concluzie: din cele 111 promisiuni aferente programului de guvernare, doar 11 au fost parțial îndeplinite, unele chiar profund defectuos. Peste 90% dintre promisiunile făcute nu au fost respectate. Întrebarea este dacă PSD nu poate sau nu vrea să-și ducă la îndeplinire angajamentele luate în fața românilor?! Iar răspunsul considerăm că este clar pentru toată lumea: PSD a mințit grosolan – aceste măsuri vor rămâne doar la nivel de ”discutate și uitate”!

Analfabetismul și absenteismul ridicat, dificultățile de învățare, motivația redusă – atât din partea elevilor, cât și din partea majorității cadrelor didactice – pentru activitățile școlare sunt doar câțiva dintre factorii menționați cu cea mai mare frecvență în documente și studii educaționale invocate în analizele instituțiilor cu activitate specializată în acest domeniu.

Salarizarea total nestimulativă și bătaia de joc la adresa cadrelor didactice pune adeseori presiune pe umerii acelor oameni care ar trebui să formeze caracterele viitorului. În lipsa unei soluții, unii apelează la meditații și încearcă să se descurce cum pot, alții, foarte mulți, pleacă din sistem. Așa se face că în anul 2015, din 20.570 de candidați la titularizare, doar 7.649 au obținut minimum nota 7. Aproape 5.400 din numărul total de candidați au obținut note între nota 1 și 4,99. Și asta nu se întâmplă numai din cauza salariului mic, ci mai ales din cauza viziunii inexistente, dincolo de interesele meschine de partid, exprimate în politizarea conducerii școlilor. Lipsa de interes a absolvenților foarte buni pentru cariera didactică este generată și de politica greșită a salarizării uniformizate a cadrelor didactice, indiferent de performanță, iar lipsa de autonomie a școlii nu este benefică pentru a face față concurenței mari cu mediul privat (în anumite domenii, cum sunt informatica, științele, limbile străine).", susţin liberalii în textul moţiunii.

Citeşte şi: Meteorologii anunţă PRĂPĂD: Temperaturi resimţite de MINUS 44 de grade. Ce zone au fost afectate

Reprezentanţii PNL au însă şi mesaje dure pentru coaliţia PSD-ALDE.

"Stimați colegi de la PSD și ALDE,

Ați promis că educația va fi o prioritate. O să vă demonstrăm că nu a fost așa. Trebuie să înțelegeți că, dacă doriți să ajutăm România, într-un moment simbolic al națiunii române - anul centenarului, trebuie să-i oferim o șansă prin educație. Soluția nu este să reduci cheltuielile – ci să crești finanțarea pentru școli și să soliciți calitate în actul didactic. Astfel:

  1. Trebuie să angajăm mai mulți profesori, nu să comasați clase în care să se ajungă și la 40 de elevi.
  2. Trebuie să desființăm învățământul simultan, nu să-l generalizați;
  3. Trebuie să angajăm și să plătim mai bine paznicii și personalul auxiliar nedidactic pentru creșterea siguranței în școli, nu să desființați posturile acestora.

Iată încă o dovadă că în România învățământul nu este gratuit, așa cum prevede Constituția: Comisia Europeană confirmă că, în proporție de 40%, cheltuielile cu educația în România sunt susținute din buzunarul părinților. Părinții aduc de acasă aproape 15 miliarde de lei anual, în timp ce statul alocă anual doar 3% din PIB pentru educație, bani insuficienți pentru reparații, cretă, manuale, căldură sau transport. De altfel, chiar fostul ministru al educației, domnul Liviu Pop, actual președinte al comisiei de specialitate a Senatului, a afirmat asta – „Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate...”. Dar, ce facem cu copiii părinților fără resurse? Dar cu copiii fără părinți, doamnelor  și domnilor aflați, vremelnic, la putere?", se arată în document.

Citeşte şi: Este RĂZBOI în toată regula între sindicate şi Avocatul Poporului: 'Victor Ciorbea ne-a ABANDONAT'. Decizia de ULTIM MOMENT a liderului BNS

Un mesaj poate la fel de dur i-a fost adresat şi ministrului Educaţiei, Valentin Popa.

"Stimate domnule ministru,

Partidul nu poate ”fi în toate”. Dumneavoastră ați depus un jurământ și v-ați asumat că veți contribui la creșterea calității școlii românești.

V-ați asumat respectarea Constituției României și a Legii Educației Naționale. Am arătat mai devreme că sunt mii de copii din această țară cărora li se încalcă un drept fundamental – cel la învățătură. Am arătat că nu sunt bani pentru toate școlile, că formarea profesorilor întârzie, că jumătate de generație la vârsta majoratului nu are nicio diplomă sau calificare pentru a se putea integra pe piața muncii. 50% dintre tinerii țării sunt lăsați pradă sărăciei, nepăsării și marginalizării sociale.

Partidul Național Liberal vă solicită să aduceți garanții că:

  • nu se vor închide școli;
  • nu vor fi comasate clase;
  • nu se va generaliza învățământul simultan;
  • nu vor fi disponibilizări în sistem (profesori sau personal auxiliar);
  • nu vor mai exista întârzieri la plata salariilor și că sunt suficiente fonduri până la sfârșitul anului pentru salarii.", se mai arată în textul moţiunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.