Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Audieri miniştri/Aurescu: Vom examina o sporire a prezenţei noastre în cadrul FRONTEX

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, cu privire la criza migraţiei, că România analizează sporirea prezenţei sale în cadrul FRONTEX.

"Turcia a ameninţat UE cu deschiderea frontierelor faţă de UE, în primul rând faţă de Grecia, pentru a permite migranţilor şi refugiaţilor din Turcia să intre în UE. Această situaţie a creat o stare de tensiune deosebită la frontiera dintre Grecia şi Turcia. Grecia a luat măsuri pentru a împiedica intrarea migranţilor pe teritoriul grec, deci în teritoriul UE. Am discutat personal cu ministrul grec de Externe în cursul zilei de duminică imediat ce situaţia începuse să se tensioneze destul de puternic, care m-a asigurat că Grecia va lua toate măsurile pe care le poate lua pentru a gestiona această situaţie în mod responsabil. De asemenea, a fost convocat şi a avut loc deja ieri un Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne la Bruxelles, la care şi România a participat şi care s-a sfârşit prin adoptarea unei declaraţii politice în care se exprimă solidaritatea cu Grecia, dar şi cu alte state potenţial afectate şi se face apel la Turcia să nu utilizeze refugiaţii sau migranţii în scopuri politice. De asemenea, se face un apel pentru respectarea acordului din 2016 dintre UE şi Turcia cu privire la gestionarea situaţiei migraţiei", a afirmat Aurescu.

Cirește și: Sondaj INCREDIBIL! Ce preferă româncele când aleg destinația de vacanța - 63% dintre femei doresc acest lucru...

El a afirmat că au fost realizate contacte şi cu autorităţile turce prin intermediul Ambasadei Turciei la Bucureşti.

"Ne-am exprimat surprinderea faţă de apariţia acelei hărţi care indică şi România pe ruta migratorie, care a fost prezentată la televiziunea de stat din Turcia. De asemenea, ne-am exprimat în cadrul diverselor reuniuni în cadrul UE solidaritatea cu Grecia şi vom examina, fără îndoială, o sporire a prezenţei noastre în cadrul FRONTEX, pentru că aceasta este una dintre măsurile pe care le avem în vedere", a spus Aurescu.

El a arătat că, prin mecanismul de protecţie civilă al UE, ministrul Afacerilor Interne a anunţat că o serie de echipamente în valoare de 1 milion de lei vor fi donate Greciei.

De asemenea, Aurescu a indicat că vineri va participa la Zagreb la o reuniune extraordinară a Consiliului Afaceri Externe, unde se va discuta despre situaţia din Siria şi componenta de migraţie.

"Voi sublinia importanţa unităţii la nivelul UE de acţiune în primul rând, precum şi importanţa tratării cauzelor care au dus la această criză migratorie şi anume conflictul din Siria, unde este nevoie de o dezescaladare, este nevoie de o soluţie politică, este nevoie de identificarea celor mai importante mijloace pentru ca graniţele UE să fie protejate şi ca acest acord din 2016 între UE şi Turcia să fie respectat", a spus Aurescu, la audierile din comisiile de specialitate unde urmează să primească aviz pentru funcţia de ministru de Externe în Guvernul Cîţu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.