Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Testare gratuită pentru depistarea leziunilor colului uterin, în şase comune din Bistrița-Năsăud

cancer

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Institutul Oncologic "Prof. Dr. Ion Chiricuţă" din Cluj-Napoca, desfăşoară în această săptămână o campanie de informare şi de testare gratuită pentru depistarea leziunilor colului uterin, în şase comune din judeţ, potrivit comunicatului de presă remis AGERPRES.

Unitatea mobilă de testare a ajuns, luni, în comuna Spermezeu, urmând ca în zilele următoare să se deplaseze în comunele Târlişua, Căianu Mic, Telciu, Ilva Mare şi Poiana Ilvei.

Prin proiectul "Fii responsabilă de sănătatea ta - programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin - etapa II - Regiunea Nord-Vest"", femeile cu vârste între 24 şi 29 de ani, inclusiv cele care nu au asigurare medicală, beneficiază de testul Babeş-Papanicolau, iar femeile cu vârste între 30 şi 64 de ani beneficiază de testul HPV.

"Scopul proiectului este de a reduce povara cancerului de col uterin, prin facilitarea accesului unui număr de 170.002 femei din regiunea Nord-Vest la servicii de depistare precoce, diagnostic şi tratament al leziunilor precanceroase ale colului uterin. (...) Depistat în fază incipientă, cancerul de col uterin se poate vindeca, iar pacienta îşi poate continua viaţa, cu bine", se menţionează în comunicatul DSP.

Caravana beneficiază şi de sprijinul personalului medico-sanitar de obstetrică-ginecologie din localităţile Beclean, Năsăud şi Maieru, al reţelei de asistenţă medicală comunitară, al primăriilor şi al unor parteneri locali.

Datele oficiale indică faptul că România înregistrează în continuare rate de incidenţă şi de mortalitate prin cancer de col uterin de trei ori mai mari decât media europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.