Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Testele RT-PCR, doar un mit? Cum e posibil ca unele persoane fără Covid-19 să fie internate în spitale: 'Este foarte sensibil'

SANADOR
testare covid

Doi specialişti de renume explică limitele testului RT-PCR. Potrivit dr. Radu Ciornei, teste fals negative pot apărea din cauza erorilor umane, de protocol sau de recoltare. Testul RT PCR, considerat standardul de aur în diagnosticul Covid, are minusurile sale, tocmai pentru că este un test extrem de sensibil, relatează într-un articol Mediafax.

Radu Ciornei, doctor în imunologie şi microbiologie, spune în ce condiţii această modalitate de diagnostic poate arăta exact inversul situaţiei reale de sănătate. „Testul acesta este foarte sensibil. De exemplu, dacă treci pe stradă sau în acel spital şi ţi se face testul şi cineva a expirat, a tuşit în preajma ta şi ai câteva copii din acel virus în gât, tu poţi în momentul acela să fii declarat pozitiv. Dar tu nu vei lua boala, pentru că acele câteva copii de virus din gât care sunt găsite în momentul respectiv vor fi ori curăţate de către mucus, ori de către macrofage sau pur şi simplu nu sunt o doză infectantă”, spune Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară. Conform acestuia, teste fals negative pot fi din multe cauze: pot fi erori umane, erori de protocol, eroare de recoltare, reactivii pot fi expiraţi, ţinuţi în condiţii necorespunzătoare.

Şi medicul infecţionist Adrian Marinescu explică faptul că nu există vreo analiză care să fie superioară acestui test şi că el este folosit acum pentru diagnosticul iniţial al Covid. „Ştim clar că această analiză real time PCR este doar orientativă, ea pune diagnosticul în momentul iniţial, dar ştim bine că nu mai este obligatoriu să luăm această analiză pentru a demonstra că o persoană este vindecată. Avem o izolare de 14 zile, se consideră că după acest interval de timp infecţia nu mai este activă, asta oriunde în lume, nu numai în România. Atunci când folosim un anumit kit, el are o calitate, anumiţi parametrii, parametrul de sensibilitate şi specificitate. Cu siguranţă că teste fals pozitive şi fals negative există oriunde în lume”, spune dr Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.