Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tezaurul din Villena, un mister care a uluit cercetătorii: obiecte fabricate cu material din afara planetei Pământ

El Pais

Când arheologii au descoperit un tezaur din Epoca Bronzului acum mai bine de 60 de ani, au fost uluiți de ceea ce au găsit. Cu toate acestea, ei nu au realizat cât de surprinzătoare era cu adevărat descoperirea lor. Se pare că unele piese din cufărul de comori, cunoscut sub numele de Tezaurul din Villena, erau realizate dintr-un metal provenit din spațiul cosmic, informează El País.

Colecția antică este alcătuită din 59 de obiecte din aur (inclusiv 27 de brățări și 11 boluri), plus câteva piese fabricate din argint sau fier. Deși fierul poate să nu pară la fel de impresionant ca aurul la prima vedere, el este, de fapt, mult mai interesant.

Când cercetătorii au făcut această descoperire remarcabilă într-o groapă de pietriș din Alicante, Spania, în anul 1963, au observat niște detalii neobișnuite în unele dintre aceste piese din fier. Cercetătorii de atunci au notat că pomelul placat cu aur al unui mâner de sabie și o brățară deschisă erau compuse din „un metal întunecat, plumburiu”, care este „lucios în unele zone și acoperit cu un oxid care arată a fier și este în mare parte crăpat”

content-image

Totuși, abia acum au reușit oamenii de știință să confirme că aceste două piese „sunt primele obiecte găsite pe Peninsula Iberică care au fost fabricate cu material din afara planetei Pământ.”

Un studiu, publicat în revista Trabajos de Prehistoria, a dezvăluit că fierul folosit în aceste două artefacte provine dintr-un meteorit care a căzut pe Pământ acum aproximativ un milion de ani, conform Live Science.

Și totuși..cui aparține comoara?

Pentru noul studiu, cercetătorii au testat piesa în formă de sferă goală a sabiei și brățara în formă de C, deducând că acestea au fost realizate între anii 1400 și 1200 î.Hr. „Conexiunea dintre aur și fier este importantă, deoarece ambele elemente au o mare valoare simbolică și socială”, a declarat pentru Live Science unul dintre autorii seniori ai studiului, Ignacio Montero-Ruiz.

„În acest caz, [obiectele] erau… probabil un tezaur ascuns care ar fi putut aparține unei întregi comunități și nu unei singure persoane. Nu existau regate pe Peninsula Iberică în această perioadă istorică.”

Această brățară s-ar putea să nu arate a mare lucru acum, dar este, cu adevărat, neprețuită. Această brățară s-ar putea să nu arate a mare lucru acum, dar este, cu adevărat, neprețuită

Pentru a-și desfășura cercetările, Montero-Ruiz și echipa sa au utilizat spectrometria de masă pentru a măsura urmele de aliaj fier-nichel în artefacte, comparabile cu cele găsite în fierul meteoritic.

Deși rămâne neclar cine a creat aceste comori și de unde provin exact, Montero-Ruiz și colegii săi au confirmat că acestea sunt atât primele, cât și cele mai vechi obiecte din fier meteoritic găsite în regiune.

„Aceste două piese de fier aveau o valoare enormă”, a declarat Montero-Ruiz pentru El País. „Din acest motiv, ele au fost considerate demne să facă parte din acest ansamblu spectaculos cu numeroase obiecte delicate din aur. Cine le-a fabricat și de unde a fost obținut acest material sunt încă întrebări care rămân fără răspuns.”

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.