Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă o GAFĂ PLANETARĂ a OMS: Revista The Lancet se distanţează de studiul său controversat despre hidroxiclorochina

oms

Prestigioasa revistă medicală The Lancet, care a publicat un studiu foarte criticat cu privire la hidroxiclorochină şi covid-19, s-a distanţat de acest studiu şi recunoaşte, într-un avertisment oficial că ”probleme importante” planează cu privire la acesta, relatează AFP.

The Lancet doreşte astfel să ”alerteze cititorii cu privire la faptul că probleme ştiinţifice serioase i-au fost aduse în atenţie” cu privire la acest studiu, anunţă revista.

Citește și: Parlamentul a decis! Educația sexuală a fost înlocuită cu ‘educație sanitară’. Cum se va preda în școli

Acest avertisment a fost publicat marţi seara, sub forma unei "expression of concern" (”exprimări a îngrijorării”) - o declaraţie ofcială folosită de reviste de ştinţă pentru a semnala faptul că un studiu poate ridica probleme.

O "expression of concern" nu este la fel dură în sonsecinţe ca o retractare pur şi simplu, însă are scopul să pună la îndoială, scrie news.ro.

Citește și: Nelu Tătaru anunță trei elemente care trebuie gestionate, pentru a evita valul doi de coronavirus: Nu ține doar de noi

Studiul respectiv conchide că hidroxiclorochina nu este benefică bolnavilor de covid-19 spitalizaţi şi că poate fi chiar nefastă.

El a avut un răsunet mondial şi repercusiuni spectaculoase, determinând Organizaţia Mondială a Sănătăţi (OMS) să suspende teste clinice cu privire la hidroxiclorochină împotriva covid-19, iar Franţa a hotărât să interzică acest tratament.

Citește și: Valer Dorneanu, atenționare pentru DNA: ‘Trebuie să aplice legea și trebuie să aplice și deciziile Curții Constituționale’

Publicat la 22 mai în The Lancet, studiul are la bază date cu privire la 96.000 de pacienţi spitalizaţi în perioada decembrie-aprilie în 671 de spitale şi compară starea celor care au primit tratamentul cu cea a pacienţilor care nu l-au primit.

În urma publicării studiului, numeroşi cercetători şi-au exprimat îndoiala cu privire la studiu, inclusiv cercetători sceptici faţă de folosirea hidroxiclorochinei împotriva covid-19.

Citește și: Bomba care aruncă-n aer tot ce se știa până acum! Omul care l-a turnat pe Orban ar fi din MAI

DATE

Într-o scrisoare deschisă publicată la 28 mai, zeci de oameni de ştiinţă din întreaga lume subliniază că examinarea minuţioasă a studiului din The Lancet ridică ”atât îngrijorări legate de metodologie, cât şi integritatea datelor”.

Ei întocmesc o lungă listă de puncte problematice, de la incorenţe în dozele administrate în anumite ţări la probleme de etică cu privire la colectarea informaţiilor, trecând prin refuzul autorilor studiului de a oferi acces la date brute.

Citește și: Gestul de curaj al unui polițist din Bihor: a refuzat o mită de 1.000 de euro

Acestea provin de la Surgisphere, care se prezintă drept o societate de analiză a datelor din domeniul sănătăţii, cu sediul în Statele Unite.

În comunicatul său de marţi, The Lancet precizează că un ”audit independent cu privire la provenienţa şi validitatea datelor a fost cerut de către autorii neafiliaţi Surgisphere şi este în curs, iar rezultatele sunt aşteptate foarte în curând”.

Citește și: Lovitură pentru Guvernul Orban! E obligat

”Acest lucru nu este suficient. Avem nevoie de o evaluare cu adevărat independentă”, a reacţionat pe Twitter cercetătorul James Watson, unul dintre iniţiatorii acestei scrisori deschise.

”Îndoieli planează cu privire la integritatea studiului din The Lancet. Retrospectiv, pare că decidenţii politici s-au bazat prea mult pe această lucrare”, a comentat profesorul Stephen Evans de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Citește și: Augustin Zegrean, reacție după decizia CCR cu privire la mandatele aleșilor locali: ‘Nu mai au suport să stea acolo, pentru că mandatul lor a expirat’

Înainte de controversa cu privire la acest  studiu, alte lucrări, la o scară mai mică, au ajuns la aceeaşi concluzie ca acesta, însă fără ca metodologia lor să fie criticată.

”PICIOARE NICHELATE”

Studiul din The Lancet a fost atacat cu virulenţă de către apărători ai hidroxiclorochinei pe reţele de socializare, adesea cu hashtagul #LancetGate.

Citește și: Klaus Iohannis, atac devastator: ‘PSD a încercat să frângă independența Justiției. Guvernul va repara legile Justiției’

În prima linie a acestora s-a aflat un cercetător francez controversat, Didier Raoult.

”Castelul de cărţi se prăbuşeşte”, a scris el miercuri pe Twitter referindu-se la avertismentul The Lancet, după ce a catalogat studiul drept ”murdar” şi a apreciat că a fost realizat de către ”picioare nichelate” ("pieds nickelés", o expresie în franceză care desemnează oameni care nu îşi fac treaba bine sau nu fac faţă unei munci susţinute).

Citește și: Document. Decizia care poate produce un cutremur în sistemul de pensii! Un fost agent de poliție ia acum o pensie la nivelul unui șef al Poliției Capitalei

La rândul lor, autorii studiului - doctorul Mandeep Mehra şi colegii săi - îşi apără lucrarea.

”Noi suntem mândri să contribuim la lucrări cu privire la covid-19” în această perioadă de ”incertitudine”, declara pentru AFP, la 29 mai, unul dintre ei, Sapan Desai, conducătorul Surgisphere.

Citește și: Rareș Bogdan dezvăluie sfatul pe care i l-a dat lui Ludovic Orban, după fotografia buclucașă: Să nu mai lase pe nimeni

Însă această societate se află în centrul tuturor întrebărilor.

Altă revistă medicală de referinţă - New England Journal of Medicine (NEJM) - a publicat marţi o "expression of concern" cu privire la un studiu al aceleiaşi echipe, realizat cu baze de date de la Surgisphere.

Citește și: Alertă pentru Guvern: Pensionarii MAI care dețin puterea în Transelectrica! Contracte pentru Sebastian Ghiță și pentru baronul PSD, Niculae Bădălău

Acest studiu nu priveşte hidroxiclorochina, ci o legătură între mortalitatea din cauza covid-19 şi bolile cardiace.

Un specialist francez, profesorul Gilbert Deray, consideră publicarea acestor avertismente de către The Lancet şi NEJM semnul faptului că cele două studii sunt ”pe cale de retractare”.

Citește și: Cozmin Gușă detonează Guvernul Orban: ‘Operațiunea pusă la cale este gravissima’

O asemenea dezavuare ar fi, în opinia sa, ”un dezastru”, pentru că aceste reviste sunt de ”referinţă”.

”Aceste rătăciri ilustrează faptul că timpul ştiinţific trebuie să fie decontectat de cel mediatic. Urgenţa pandemiei nu justifică studii medicore”, apreciază el pe Twitter.

Citește și: Minerii amenință dur Guvernul Orban: Să se aștepte că ne vom apăra locurile de muncă! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.