Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theresa May îi răspunde în mod oficial Claudiei Țapardel: Drepturile cetățenilor UE, stabiliți legal în Marea Britanie, rămân pe deplin garantate

wemagazin.com
Theresa May

Prim-Ministrul Marii Britanii, Theresa May, a răspuns oficial scrisorii deschise pe care europarlamentarul Claudia Țapardel a transmis-o în luna februarie a acestui an, prin care a atras atenția Guvernului britanic asupra protejării drepturilor cetățenilor UE, și mai ales ale cetățenilor români, în Marea Britanie după Brexit.

Premierul May a oferit garanții europarlamentarului Claudia Țapardel în ceea ce privește dreptul de a locui și de a lucra pe teritoriul Marii Britanii pe parcursul perioadei de tranziție (până în 2021), timp în care toți cetățenii europeni vor avea posibilitatea de a obține dreptul de rezidență.

„Apreciez răspunsul oficial al Premierului May privind drepturile milioanelor de cetățeni europeni, inclusiv ale cetățenilor români, care prin munca lor aduc plus valoare economiei britanice, în special în domenii ce țin de sănătate, construcții sau IT. Acest răspuns îl iau ca pe o garanție a faptului că cetățenii europeni se vor bucura pe deplin de drepturile lor în ceea ce privește negocierile care vor urma pe marginea Articolului 50.” a adăugat eurodeputatul Claudia Țapardel.

Vești bune din partea Marii Britanii pentru cetățenii europeni și implicit pentru cetățenii români

Răspunsul oferit de Theresa May reprezintă o re-asigurare a faptului că cele patru libertăți fundamentale: cea de mișcare, de circulație a bunurilor, persoanelor, și a capitalului nu vor fi încălcate în perioada de tranziție.

Lord Callanan Martin, Purtător de Cuvânt al Guvernului britanic și Ministrul de Stat pentru Brexit (Minister of State for Exiting the European Union), a exprimat în mod ferm că prioritatea Prim-Ministrului Theresa May în cadrul negocierilor este garantarea drepturilor cetățenilor UE rezidenți în Marea Britanie, după intrarea în vigoare a acordului de retragere a acesteia din cadrul Uniunii.

Astfel, răspunsul oficial atestă faptul că toți cetățenii europeni care locuiesc în mod legal pe teritoriul Marii Britanii, și implicit cetățenii români, vor fi eligibili pentru dreptul de reședință până la perioada de implementare, 31 decembrie 2020.

Mai mult decât atât, cetățenii europeni care vor dori să locuiască în Marea Britanie după perioada de implementare vor avea această posibilitate, urmând ca Ministerul de Interne să emită în timp util primele propuneri pentru viitoarele reglementări.

Europarlamentarul Claudia Țapardel consideră aceste vești ca fiind deosebit de bune pentru toți cetățenii europeni, și un rezultat firesc al unor negocieri foarte intense:

„În calitatea mea de membru în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, încă de la anunțarea referendumului privind Brexit am militat pentru protejarea tuturor drepturilor cetățenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie. Răspunsul oferit de Theresa May este o garanție a faptului că acest prim pas al negocierilor se soldează cu succes”.

În încheiere, Marea Britanie și-a exprimat dorința de a găsi o soluție de comun acord cu privire la un cadru de mobilitate a muncii, care să permită profesioniștilor și companiilor din Uniunea Europeană și Marea Britanie să călătorească și să ofere servicii.

„Am apreciat foarte mult deschiderea Guvernului britanic în acest sens și mă bucur să văd că acesta este dispus să colaboreze cu instituțiile Uniunii în ceea ce privește protejarea statutului legal al cetățenilor UE din Marea Britanie. Consider că este normal și firesc ca Marea Britanie să ia măsurile necesare și să se asigure că viețile cetățenilor europeni de pe teritoriul său nu vor fi afectate de Brexit”, a adăugat europarlamentarul PSD, Claudia Țapardel.

Mesaj către Președintele Klaus Iohannis

Eurodeputatul Claudia Țapardel a subliniat faptul că Președintele Klaus Iohannis ar trebui să se axeze mai mult pe apărarea drepturilor cetățenilor români, și nu pe o campanie electorală prezidențială prematură.

„În loc să solicite în mod repetat demiterea Guvernului actual și să dezinformeze publicul cu privire la evoluțiile economiei românești, domnul Iohannis trebuie să-și asume în mod conștient rolul de Președinte și de reprezentant al tuturor românilor și să apere interesele acestora pe plan european. Luând în considerare faptul că pe teritoriul Marii Britanii la momentul actual locuiesc și lucrează legal peste 300.000 de români, Președintele României trebuie să se implice cu adevărat în negocierile cu Marea Britanie și să ofere garanții tuturor cetățenilor noștri care locuiesc pe teritoriul acesteia”, a conchis europarlamentarul Claudia Țapardel.

Vă atașăm scrisoarea oficială și traducerea acesteia în limba română.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.