Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theresa May 'pune degetul pe rană': Recunoaşte realităţi dure în al treilea discurs

www.agerpres.ro
Theresa May

Premierul britanic Theresa May a recunoscut vineri că ţara sa nu va obţine tot ceea ce vrea în negocierile cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană (UE), pledând totodată în favoarea unui acord de liber-schimb ”cât mai larg posibil”, relatează AFP. ”Trebuie să recunoaştem că sunt nişte negocieri şi că niciunul dintre noi nu va primi exact ceea ce vrea”, a declarat May într-un discurs susţinut la Londra, în care ea a evocat pentru prima oară consecinţele economice concrete ale plecării din UE şi câteva ”realităţi dure”.

Ea a spus că vrea un ”acord cât mai larg posibil”, ”care să acopere cât mai multe sectoare şi o cooperare mai mare decât orice alt acord de liber-schimb care există în lume azi”. Însă a recunoscut că după părăsirea pieţei unice ”viaţa va fi diferită”. ”Ea a recunoscut că abordarea sa va reduce accesul pe care-l avem pe pieţele europene”, a reacţionat liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn.

La rândul său, negociatorul şef al Comisiei Europene (CE) Michel Barnier a salutat ”claritatea” discursului lui May, în care observă ”recunoaşterea compromisului” ce ”va clarifica liniile directoare” ale negocierilor pregătite de către Cei 27. Însă liderul europarlamentarilor conservatori din cadrul PPE Manfred Weber s-a declarat ”şi mai îngrijorat”. ”Nu văd cum vom putea să încheiem un acord asupra Brexitului, dacă Guvernul britanic continuă să facă pe struţul în acest fel”, a comentat pe Twitter Weber, care face parte din aceeaşi familie politică cu preşedinţii Comisiei şi Consiliului europene Jean-Claude Juncker şi Donald Tusk.

Şefa Guvernului britanic apără ieşirea din piaţa unică şi din uniunea vamală şi vrea un acord de liber-schimb diferit de cele existente între UE şi Canada sau Norvegia - membră a pieţei unice, fără să facă parte din Cei 27.

Ea a dat asigurări că ”normele britanice vor rămâne cel puţin la fel de sus ca cele ale UE”.

Regatul va continua să se plieze autorităţii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pe timpul perioadei de tranzişie ”limitate”, dar apoi Londra vrea un ”arbitraj independent”, a declarat ea, recunoscând totodată că justiţia britanică ar putea să continue să ia în considerare deciziile CJUE în viitor.

FĂRĂ FRONTIERĂ ”DURĂ”

May a precizat că ea nu caută să păstreze ”paşaportul financiar” care le permite băncilor britanice să-şi propună serviciile peste tot în UE.

Ministrul ei al Finanţelor urmează să prezinte mai multe detalii în acest sens săptămâna viitoare.

În legătură cu problema sensibilă a Irlandei, Theresa May şi-a reiterat opoziţia faţă de o frontieră ”dură” între Republica Irlanda, membră UE, şi Irlanda de Nord, provincia britanică ce va părăsi UE după Brexit, şi a recunoscut că regatul ar trebui ”să ajute la găsirea unei soluţii”, subliniind însă că ”noi nu o putem face singuri”.

Theresa May vrea să păstreze Acordul din Vinerea mare din 1998, care a pus capăt celor trei decenii de înfruntări sângeroase între naţionalişti şi unionişti nord-cirlandezi, consolidând legăturile între cele două teritorii, un angajament salutat de premierul irlandez Leo Varadkar.

Însă Leo Varadkar rămâne ”îngrijorat de faptul că unele dintre constrângerile legate de ieşirea din uniunea vamală şi piaţa unică nu sunt în continuare recunoscute deplin”.

”Mai multe detalii, dar mai puţin progrese”, a comentat, la rândul ei, pe twitter, premierul scoţian Nicola Sturgeon.

Theresa May, care a susţinut la Mansion House al treilea său discurs important pe tema Brexitului de când a preluat puterea, în iulie 2016, este supusă în mod permanent unor presiuni, din cauza disensiunilor din interiorul Partidului său Conservator pe tema Brexitului, un subiect care împarte totodată ţara, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.