Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theresa May rămâne de neclintit: Brexitul va avea loc pe 29 martie

www.agerpres.ro
Theresa May semnează Brexit

Prim-ministrul britanic Theresa May a salutat în acordul dat vineri de liderii Uniunii Europene pentru trecerea la faza a doua a negocierilor 'un pas important' în drumul spre Brexit, informează AFP şi Reuters.

'Astăzi (vineri) este un pas important pe drumul unui Brexit lin şi ordonat şi elaborarea unui viitor partenariat strâns şi special', a scris premierul britanic pe Twitter.

'Acesta este un pas important pe drumul de a asigura Brexit-ul lin şi ordonat pe care oamenii l-au votat în iunie anul trecut', a reiterat Theresa May, într-o declaraţie făcută în faţa reşedinţei sale din Berkshire, sudul Angliei, scrie agerpres.ro.

'Sunt fericită că s-a convenit că trebuie să avansăm rapid în ce priveşte perioada de tranziţie, ceea ce va aduce garanţii firmelor şi persoanelor', a mai afirmat ea.

'Mai sunt încă multe de făcut, dar suntem pe calea cea bună pentru a ajunge la un Brexit care va face Marea Britanie mai puternică, mai sigură şi mai prosperă', a adăugat dna May, precizând că doreşte ca noua fază a negocierilor să înceapă 'imediat'.

Discuţiile referitoare la perioada de tranziţie post-Brexit urmează să înceapă în ianuarie, însă chestiunea viitoarei relaţii comerciale cu UE nu va fi abordată mai devreme de luna martie.

'Vom părăsi UE la 29 martie 2019. Vom elabora şi negocia un acord comercial cu UE, dar vom negocia de asemenea acorduri cu alte state ale lumii', a mai spus premierul britanic.

Data exactă a retragerii din UE continuă să fie însă subiect de dezbatere în rândul deputaţilor britanici. Ea este înscrisă într-un amendament ce urmează să fie votat săptămâna viitoare în Camera Comunelor, dar face obiectul a numeroase proteste, chiar şi printre conservatori.

Miercuri, Theresa May a pierdut în parlament, la o diferenţă de patru voturi, un vot crucial referitor la Brexit, din cauza rebeliunii câtorva deputaţi conservatori, o situaţie care a evidenţiat din nou majoritatea fragilă de care dispune premierul.

Deşi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prevenit că 'faza a doua a negocierilor va fi mult mai dificilă' decât prima, mai mulţi lideri europeni i-au transmis vineri un mesaj de susţinere dnei May, dat fiind că o slăbire a poziţiei acesteia ar complica şi mai mult discuţiile. 'Unii dintre noi, printre care şi eu, credem că a depus mari eforturi şi acest lucru ar trebui recunoscut', a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, subliniind că 'încrederea' în Theresa May este 'intactă'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.