Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Greta Thunberg și alți 15 copii au depus o plângere, la ONU, împotriva a cinci țări pentru criza climatică

Tânăra activistă suedeză pentru climă, Greta Thunberg, și alți 15 copii au depus luni o plângere la Națiunile Unite, acuzând cinci dintre marile economii ale lumii că au încălcat drepturile omului prin faptul că nu au luat măsuri adecvate pentru a opri criza climatică, potrivit CNN.

Plângerea a fost depusă la scurt timp după ce Thunberg a ţinut un discurs prin care i-a mustrat pe liderii mondiali prezenţi la Summit-ul ONU pentru Acțiunea Climatică de la New York, informează mediafax.ro.

Citește și: Sorina Matei detonează cazul fetiței de 11 ani, ucise de pedofilul olandez! ‘Soția sa este comisar-șef la IPJ Dâmbovița’

Pe un ton furios Greta Thunberg le-a spus liderilor mondiali că „nu îi va ierta niciodată” pentru că nu au reușit să oprească schimbările climatice: "Suntem la începutul unei dispariţii în masă și tot ce puteţi face este să vorbiţi despre bani și să spuneţi basme despre o creștere economică eternă", a declarat luni adolescenta suedeză la Adunarea Generală a Națiunilor Unite. "Cum îndrăzniţi?", a adăugat Thunberg.

„Mi-aţi furat visele și copilăria cu cuvintele voastre goale - și totuși, sunt unul dintre norocoși”, a declarat luni Thunberg. „Oamenii suferă, oamenii mor”, a afirmat acesata.

Citește și: Misterul a fost elucidat! De ce nu l-au reținut polițiștii pe olandezul ucigaș la plecarea de pe aeroport

Petiția numește cinci țări - Germania, Franța, Brazilia, Argentina și Turcia - despre care spun că nu și-au respectat obligațiile în temeiul Convenției privind Drepturile Copilului, un tratat privind drepturile omului vechi de 30 de ani, care este cel mai ratificat din istorie.

Plângerea vine în contextul în care Organizația Națiunilor Unite găzduiește un Summit pentru Acțiuni Climatice în prima zi a Adunării Generale, în care zeci de lideri mondiali își prezintă măsurile pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon din țările lor.

Citește și: Gheorghe Dincă face noi mărturisiri! Ce le-a spus colegilor de celulă

Cu ocazia unei conferințe de presă de peste culme, Thunberg și ceilalți copii care s-au alăturat petiției și-au exprimat frustrarea neplăcută de lipsa de urgență manifestată de liderii mondiali în lupta împotriva schimbărilor climatice.

"Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că ne-am săturat", a adăugat Thunberg.

Citește și: Gigi Becali și-a chemat fina în fața judecătorilor- Suma uriașă pe care i-o datorează Gabriela Firea

Liderii statelor membre ale ONU sunt convocați de către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la summitul privind acțiunile climatice, care se desfășoară luni, în New York, conform site-ului postului BBC.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, așteaptă, din partea statelor participante "o serie de planuri însemnate privind reducerea dramatică a emisiilor în următoarea decadă și, totodată, privind obținerea neutralității carbonului până în 2050" în cadrul summitului de luni, ce se va desfășura pe parcursul unei singure zile.

Citește și: E oficial! Ce se întâmplă cu pedofilul din Olanda

De la summitul menit să faciliteze identificarea de acțiuni și metode care să amelioreze starea climei la nivel internațional lipsesc lideri ai unor state-cheie, precum Statele Unite, Japonia, Australia, Brazilia și Arabia Saudită.

Anterior începerii summitului, oamenii de știință din domeniu au semnalat accelerarea semnalelor și a efectelor încălzirii globale. Similar, Organizația Meteorologică Mondială a anunțat creșterea cantității de dioxid de carbon eliberat în atmosferă, în perioada 2015-2019, cu un procent de 20% comparativ perioadei anterioare de cinci ani.

Citește și: Sorina Matei detonează cazul fetiței de 11 ani, ucise de pedofilul olandez! ‘Soția sa este comisar-șef la IPJ Dâmbovița’

În cadrul întâlnirii internaționale sunt așteptați să ia cuvântul mai mulți lideri reprezentativi, precum președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul britanic, Boris Johnson. Totuși, reprezentanți ai câtorva state, relevante la nivel internațional, nu vor fi prezenți; din rândul acestora, se remarcă absența președintelui american, Donald Trump. Pozițiile Chinei și Indiei vor fi prezentate de Wang Yi, ministrul de externe trimis de BEijing, şi premierul indian Narendra Modi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.