Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TIFF și-a desemnat câștigătorii

Filmul 'Câini', al regizorului român Bogdan Mirică, este câștigătorul competiției oficiale a TIFF. Premiul i-a fost înmânat regizorului sâmbătă seara de ministrul Culturii, Corina Șuteu, în cadrul Galei de închidere, care a avut loc la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, cea care a prezentat câștigătorul Trofeului 'Transilvania', a declarat, sâmbătă seara, pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca, la Gala de închidere a TIFF, că filmul 'Câini', regizat de Bogdan Mirică, arată 'un adevărat talent'.

'Credem că acest film arată talent și că este foarte impresionant, pentru că este și un film de artă', a spus Corina Șuteu.

La rândul său, regizorul Bogdan Mirică le-a mulțumit părinților săi pentru că l-au lăsat să 'hălăduiască' și nu l-au constrâns în anumite direcții, că l-au lăsat să greșească, să fie confuz, să își schimbe drumul în viață chiar și la 30 de ani, pentru că acest gen de libertate l-a dus și către filmul pe care l-a făcut și care a câștigat trofeul TIFF.

'Genul ăsta de libertate creativă cred că m-a influențat și m-a format într-un fel, chiar dacă îl sun pe tata acum și-i spun că am luat premiu o să zică 'hai că ți-o dau pe maică-ta'. Și mama să zică că e foarte mândră, deși după ce le-am arătat filmul a fost puțin dezamăgită pentru că a crezut că este o comedie', a spus Mirică.

Filmul 'Câini' a fost singura peliculă românească din competiția TIFF din acest an, iar premiul are o valoare de 15.000 de euro.

În cadrul Galei, un Premiu Special, numit 'Trofeul Transilvania 15', și creat cu doar cu puțin timp înaintea Galei a fost acordat regizorului Cristi Puiu pentru filmul 'Sieranevada'. Mihai Chirilov, directorul festivalului, a precizat că a fost impresionat de atmosfera creată de public, la vizionarea filmului în timpul festivalului și că, discutând cu Tudor Giurgiu, au decis împreună oferirea acestui premiu.

În cadrul Galei celei de-a 15-a ediții a TIFF, actrița Sophia Loren, despre care președintele festivalului, Tudor Giurgiu, spunea în urmă cu câteva zile că și-a dorit să o invite încă de la prima ediție, a primit Premiul pentru întreaga carieră. Fotomodelul Mădălina Ghenea a fost cea care i-a înmânat premiul și a povestit cât de mult a influențat-o în viață și în carieră modelul oferit de actrița italiană, despre care a spus că are în comun cu ea faptul că amândouă au plecat de acasă la 14 ani.

Sophia Loren a spus, la urcarea pe scenă, după ce a fost aplaudată minute în șir, că de obicei este emoționată la asemenea evenimente, dar de data aceasta este exagerat de emoționată.

'Deși fac filme de atâția ani tot nu sunt sigură că fac bine ceea ce fac. Mulțumesc foarte mult, a fost o mare surpriză. Ne vedem la anul', a spus actrița.

Tot un Premiu pentru întreaga carieră i-a fost oferit și fostei actrițe a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, Lujza Orosz. Ea nu a putut fi prezentă la eveniment, dar a transmis un mesaj înregistrat, proiectat în timpul Galei.

De asemenea, producătorul de film Iain Smith a primit Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale, iar actrița Carmen Galin a primit Premiul de Excelență al festivalului.

'Clujul este orașul meu, aici am deschis ochii, aici am mers la grădiniță, aici am văzut primul film din viața mea, aici am patinat prima dată, aici am văzut opera. Acest oraș îmi este cel mai drag din această țară', a spus Carmen Galin.

Printre premiile acordate în cadrul galei se numără și Premiul pentru cea mai bună regie, acordat israelianul Avishai Sivan pentru filmul 'Tikkun'.

Premiul Publicului a fost câștigat de pelicula 'Ușa deschisă', al regizoarei Marina Seresesky, acesta fiindu-i înmânat de prezentatorul TV, Pavel Bartoș. Premiul FIPRESCI, al presei străine, a fost acordat filmului 'Taurul de neon', regizat de Gabriel Mascaro.

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lung metraj a fost obținut de 'Ultima zi' al lui Gabriel Achim, prezentat în premieră mondială la TIFF. Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost obținut de actorul David D'Ingeo, iar Premiul special al juriului a fost acordat filmului 'Vrăbii', al regizorului Rúnar Rúnarsson.

Peste 800 de invitați, spectatori și jurnaliști au urmărit ceremonia prezentată de Tudor Giurgiu, președintele TIFF, la care au fost mai prezenți și actorii Gheorghe Visu, Olimpia Melinte, Cristina Flutur. De asemenea, la eveniment a fost prezent și ministrul Administrației și Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.