Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tinerii conservatori atacă ideologia 'woke' în campusurile din SUA

theconversation.com
usa america sua

În liceu, Jack obișnuia să fie luat peste picior din cauza politicii sale. Acum, ca student la facultate, el se aliază cu conservatori care gândesc la fel ca el pentru a lupta împotriva a ceea ce ei consideră a fi tirania "wokeismului".

"M-au numit în tot felul, m-au numit bigot, ca și cum aș fi fost înapoiat și altele", a declarat recent pentru AFP studentul din primul an, care a cerut să nu-și folosească numele de familie, în campusul vast al Universității din Virginia, la câteva ore la sud de capitala SUA, potrivit news.yahoo.com.

"Am fost exclus din grupuri din cauza opiniilor mele politice", a spus tânărul, care se descrie ca fiind "moderat conservator".

Într-o tendință care se reflectă în întreaga țară a Statelor Unite, Jack a făcut parte din reacția studenților împotriva ideologiei "woke" pe care o consideră că domină cultura tradițional de stânga din campusurile universitare.

Cândva un strigăt de mobilizare pentru ca americanii să fie atenți la rasismul sistemic și la nedreptate, "wokeness" sau "wokeism" au devenit termenii politici ai momentului, cooptați pe scară largă pentru a denigra "corectitudinea politică" și ortodoxia de stânga.

La fel ca Jack, tot mai multe persoane de dreapta - personalități publice proeminente, dar și oameni obișnuiți - se unesc pentru a-i acuza pe progresiști că încearcă să pună botniță ideilor cu care nu sunt de acord.

- Pinii Ronald Reagan -

În campusul Universității din Virginia din Charlottesville - un cadru de poveste în care studenții fără griji joacă Frisbee pe peluze - Jack a început să participe la evenimentele Young Americas Foundation, o asociație studențească care invită comentatori, politicieni și prezentatori de radio să vorbească despre "cum să salvăm America de stânga rătăcită".

Într-o seară blândă din această primăvară, asociația găzduia un invitat de marcă: fostul vicepreședinte al lui Donald Trump, Mike Pence.

Un mesaj care anunța cu mândrie sosirea lui Pence era scris cu cretă pe asfalt, printre clădirile elegante din cărămidă roșie care au contribuit la transformarea campusului într-un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Abby Hinton, o studentă, a venit să învețe cum să se "apere" de cei care "încearcă să-și impună politica" într-un mediu universitar în care predomină ideile de stânga.

Odată intrați în auditoriul în care urma să vorbească Pence, studenților li s-au oferit copii în miniatură ale Constituției SUA, insigne cu Ronald Reagan și autocolante care proclamau: "Nu am avut ocazia să le ofer un discurs: "Susțin libertatea de exprimare, nu corectitudinea politică".

"Războiul cultural"

În fața unei săli arhipline, Pence s-a lansat într-o tiradă împotriva "îndoctrinării politice" care, a spus el, a înlocuit "educația patriotică" de care americanii obișnuiau să se bucure.

Un student l-a întrebat despre cazul unei înotătoare de la universitate care s-a clasat pe locul al doilea într-o cursă de stil liber, în fața Lia Thomas, o sportivă transsexuală a cărei participare la campionatele universitare feminine a stârnit controverse majore.

"Tradiția noastră de excelență a fost afectată de stânga rănită", a deplâns tânărul, susținând că lui Thomas nu ar fi trebuit să i se permită să participe.

"Mulți din stânga au petrecut ani de zile promovând un război cultural", a spus fostul vicepreședinte. "Se pare că l-au obținut și se pare că pierd", a adăugat el, în aplauze puternice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.