Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tinerii români, printre cei mai cheltuitori din Europa

tineri

Aproape o treime dintre românii care economisesc o fac pentru copii, însă preocupările financiare pentru viitor provin mai degrabă din tradiţie, nu din înţelegerea mecanismelor financiare. O arată un studiu Erste publicat recent şi citat de agenţia Mediafax. Acelaşi raport arată că tinerii români sunt printre fruntaşii Europei când vine vorba de bani cheltuiţi pe haine, încălțăminte sau telefoane mobile.

Studiul indică faptul că aproape o treime dintre românii care economisesc (29%) o fac pentru copii, peste media europeană, de 25%, însă sub cea mondială (34%). Preocupările financiare pentru viitor provin, însă, mai degrabă din tradiţie, nu dintr-o programare concretizată în soluţii financiare corecte.

În acest context, studiul arată că principala sursă de educație financiară a tinerilor din România rămâne familia, urmată la mare distanţă de școala şi bânci.

Pe de altă parte, studiul Erste arată că tinerii cu vârste de 14-25 de ani din România cheltuiesc, în medie, 33 de euro lunar pe haine, încălțăminte și alte accesorii asociate, cu mult peste media celorlalte țări din estul și centrul Europei, fiind întrecuți doar de austrieci, care cheltuie 57 de euro. Cehii și slovacii alocă 21 euro, ungurii - 17 euro, croații - 22 euro, iar sârbii - 18 euro.

Totodată, România are, cu excepția Austriei, cei mulți tineri din grupa de vârstă 17-19 ani care dețin un telefon de tip smartphone.

Important de menţionat, de asemenea, este că atunci când sunt întrebați de unde provin banii, tinerii românii au cea mai mică rată de răspuns la categoria "joburi part-time sau full time", de 76%, pe când cehii au o rată de 99%, austriecii de 98%, slovacii și croații de 97%, iar ungurii de 82%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.