Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tiraspolul 'tremură' și acuză Chișinăul de militarizare, deși Transnistria alocă mai mulți bani pentru 'apărare'

Ministerul Apărării al Republicii Moldova
soldati moldova armata moldoveana moldova

Tiraspolul continuă să acuze Chișinăul că se pregătește de război, în condițiile în care R. Moldova și-a mărit bugetul pentru Apărare și a solicitat partenerilor externi să ofere ajutor la modernizarea și dotarea armatei. Declarațiile au fost făcute de așa zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, în cadrul unui interviu pentru presa rusă, conform deschide.md.

”R. Moldova primește armament, tehnică blindată, echipamente militare speciale. Mai mult, ei au început deja să efectueze manevre. Totodată, Chișinăul cere încheierea operațiunii pacificatoare din Transnistria, evacuarea militarilor ruși. Aceste lucruri reprezintă o militarizare clară din partea lor” a declarat Ignatiev.

Realitatea însă este cu totul alta – Tiraspolul continuă să aloce mai mulți bani pentru structurile sale paramilitare și își crește cheltuielile militare de la un an la altul.

În bugetul planificat pentru anul 2023, așa zisele autorități transnistrene au alocat peste 331 de milioane de ruble transnistrene (aproximativ 18,9 milioane de euro) pentru Apărare, în creștere cu 16,8% față de anul trecut. Din această sumă, peste 284 de milioane (cu 21,5% mai mult față de anul trecut) sunt alocate armatei, ceea ce constituie aproximativ 4,5% din toate cheltuielile bugetare pentru anul 2023. Prin comparație, autoritățile R. Moldova au alocat Armatei Naționale aproximativ 0,55% din bugetul total, adică, procentual, suntem depășiți de aproximativ nouă ori de separatiștii transnistreni.

De notat, în acest context, că, potrivit unei analize efectuate în 2022 de Centrul Militar Ucrainean, pe lângă cei peste 1600 militari ruși staționați ilegal, separatiștii au o armată de aproximativ 6000 de soldați.

Unitățile armate sunt dotate exclusiv cu echipamente sovietice, provenite de la fosta Armată a 14-a a URSS. În timpul războiului de pe Nistru, separatiștii au luat din depozitele armatei ruse 13 mii de arme de calibru mic, 20 de milioane de cartușe, 19 tancuri, lansatoare de grenade RPG-7, grenade antitanc RPG-18, RPG-26 în număr total de aproximativ 12.000 de unități, echipamente de comunicații, echipamente de inginerie, peste 50 de transportoare blindate, zeci de mortiere. Totuși, după cum s-a dovedit mai târziu, acestea nu sunt cifrele finale. În urma desființării Armatei a 14-a, separatiștii au primit și mai mult armament.

Totodată, în 2023, Tiraspolul își va crește bugetul pentru structurile de forță. În domeniul aplicării ”legii” și asigurării securității, separatiștii vor cheltui în acest an peste 713 milioane de ruble transnistrene, cu aproximativ 3,4% mai mult față de anul trecut. Totodată, pentru activitatea așa zisului ”MAI” transnistrean vor fi alocate 312 milioane de ruble transnistrene, în creștere cu 1,7% față de 2022. Încă peste 112 milioane de ruble transnistrene vor fi direcționate pentru necesitățile MGB-ului de la Tiraspol.

Au crescut cheltuielile transnistrenilor și pentru aparatul de conducere. Astfel, fondul de rezervă al așa zisului președinte de la Tiraspol a fost majorat cu aproape 39%, al aparatului său – cu 15,4%, al pretinsului parlament separatist – cu 6,1%, iar al așa zisei diplomații transnistrene – cu 11,1%.

În contextul în care veniturile regiunii separatiste au crescut nesemnificativ față de anul trecut, aceste majorări au fost făcute din contul altor ramuri strategice.

Astfel, fondul investițiilor capitale a scăzut cu aproape 21%, fondul de sprijin pentru tineret – cu 45%, fondul de sprijin al orașelor și regiunilor – cu 50%, rezerva sistemului de sănătate – cu 42,9%.

De notat că separatiștii au alocat peste 46 de milioane de ruble transnistrene pentru sursele mass-media (propagandă), mai mult decât pentru cultură, artă și cinematografie – 30,8 milioane de ruble.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.