Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Titus Corlăţean o avertizează pe Viorica Dăncilă în privinţa lui Iohannis: 'Buna-credinţă nu trebuie să fie transformată în naivitate'

corlatean

Senatorul PSD Titus Corlăţean este de acord cu transpunerea în Constituţie a rezultatului referendumului de duminică, însă cu o condiţie: standarde identice să fie aplicate în toate ţările UE. Fostul ministru o avertizează pe Viorica Dăncilă, în contextul deschiderii manifestate de premier faţă de o colaborare mai strânsă cu preşedintele Iohannis.

"Este atributul domnului preşedinte de a invita partidele politice la consultări pe teme de importanţă naţională, în speţă, mai ales după referendumul consultativ, subliniez consultativ, organizat de curând. Eu sper în acest context că informaţiile apărute public legate de o posibilă coabitate - am remarcat şi deschiderea doamnei prim-ministru de a transpune rapid concluziile referendumului în legislaţie, prin modificarea viitoare a Constituţiei - bazate pe bună-credinţă, să nu se transforme în naivitate sau în slăbiciune.

M-aş bucura ca PSD să fie consecvent cu propria poziţie. De exemplu, să respingă dublul standard aplicat României şi unor state central europene. M-aş bucura ca acest text care propune interzicerea amnistiei şi graţierii pentru faptele de corupţie să fie preluat într-o propunere pe care domnul preşedinte Iohannis, ca reprezentant al României în Consiliul European, susţinut de Guvernul PSD-ALDE al României, în calitate de preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene în prezent, şi cu sprijinul camaradului domnului preşedinte Iohannis, mă refer la domnul Juncker, preşedintele Comisiei Europene, să promoveze ideea unui proiect de directivă care să fie adoptată de toate statele membre, prin care să se interzică în legislaţiile naţionale amnistia şi graţierea pentru faptele de corupţie. M-aş bucura din tot sufletul ca factorii politici decidenţi din Germania şi Olanda, de exemplu, să îmbrăţişeze rapid acelaşi standard legislativ şi să putem adopta la nivel european o directivă în acest sens. La care, eventual, să adăugăm şi interdicţia de amnistie şi graţiere pentru alte fapte probabil mult mai grave, cum ar fi infracţiunea de omor, respectiv de viol. Cred că ar fi o bună solidaritate europeană dacă am merge în această direcţie şi vă asigur atunci că n-ar fi nici cea mai mică dificultate să modificăm şi în Constituţia România, dar în consonanţă cu toţi ceilalţi europeni, şi să introducem aceste dispoziţii.

Buna-credinţă însă nu trebuie să fie transformată în naivitate sau în slăbiciuni de moment. Dacă domnul Iohannis nu este favorabil unei astfel de idei, voi înţelege să calific atitudinile sale drept fariseism", a declarat Titus Corlăţean, pentru STIRIPESURSE.RO.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a chemat partidele parlamentare la consultări, în vederea iniţierii procedurii de modificare a Constituţiei, în sensul aplicării rezultatului referendumului de duminică. Majoritatea celor prezenţi la vot au susţinut, pe 26 mai, interzicerea amnistiei şi a graţii pentru fapte de corupţie, respectiv interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul legislaţiei penale şi a organizării judiciare, precum şi extinderea dreptului de a ataca ordonanţele de urgenţă ale Guvernului la Curtea Constituţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.