Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Titus Corlăţean - preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la CEDO

Facebook
Titus Corlățean

Senatorul Titus Corlăţean a fost desemnat preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit unui comunicat al Senatului, transmis joi AGERPRES, alegerea senatorului Titus Corlăţean a avut loc în cadrul primei părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, eveniment care se desfăşoară la Strasbourg şi online, în perioada 24 - 28 ianuarie.

"Mandatul acestei comisii se circumscrie intervievării şi examinării fiecăruia dintre cei trei candidaţi prezentaţi de statele membre ale Consiliului Europei pe lista naţională pentru funcţia de judecător la CEDO. În urma procesului de evaluare a candidaţilor şi audierii acestora, membrii comisiei au o ultimă dezbatere, cu uşile închise, şi decid prin vot asupra candidatului cel mai calificat pentru îndeplinirea responsabilităţii de judecător la CEDO. Ca urmare, comisia transmite o recomandare Adunării, în baza căreia plenul APCE alege, potrivit art. 22 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, judecătorul la CEDO din lista de trei candidaţi a statului respectiv", se arată în comunicat.

Citește și: Cum s-a SCUZAT `ȘEFU`` și `BOSSU``Claudiu Manda în fața anchetatorilor DNA

Mandatul judecătorilor la CEDO este de 9 ani, iar conform art. 21 alin. 1 din Convenţie "judecătorii trebuie să se bucure de cea mai înaltă reputaţie morală şi trebuie să întrunească cerinţele exercitării unor înalte funcţii judiciare sau să fie jurisconsulţi cu o competenţă recunoscută".

Comisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO are o componenţă restrânsă, fiind alcătuită din 20 de membri titulari şi 20 de membri supleanţi, cu un nivel ridicat de competenţă şi experienţă în domeniul juridic, fiind desemnaţi de Biroul APCE în baza propunerilor celor cinci grupuri politice ale Adunării, precizează comunicatul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.