Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toți premierii penali

jurnaldevrancea.ro
catuse

Mare problemă a alegerilor parlamentare din 2016, spre deosebire de alte scrutinuri similare anterioare, este că partidele nu pot desemna un premier.

O scurtă istorie, n-ar strica:

în 2004, Alianța D.A. îl propunerea pe Tăriceanu, PSD, pe Geoană. Niciunul n-avea dosar penal

în 2008, PDL îl propunea pe Stolojan, PNL pe Tăriceanu, PSD pe Goană. Niciunul n-avea dosar penal.

În 2012, USL îl propunere pe Ponta, PDL n-avea un candidat. Ponta n-avea dosar penal.

În 2016, șefii de partide sau personalitățile politice care ar putea emite pretenții la funcția de premier sunt urmăriți penal. Dragnea și Ponta de la PSD, Tăriceanu de la ALDE, Băsescu de la PMP.

De la PNL Gorghiu și Blaga nu au dosare penale, dar niciunul n-a emis pretenții pentru funcția de premier până azi și e foarte improbabil că se va întâmpla asta.

Ciudată configurație, nu-i așa? Oare ce se pregătește?

E evident că indiferent cu ce propunere ar defila în campanie partidele enumerate, mai puțin PNL, Iohannis poate să le-o taie oricând: nu voi pune niciodată mandatul de premier în mâna unui om cu probleme în justiție. Cu această deviză, Iohannis poate merge liniștit și la o eventuală suspendare, deși nu se pune problema de așa ceva.

Și, totuși, un partid va câștiga aceste alegeri, cel mai probabil PSD. Cu cine va merge delegația social-democraților drept propunere la Cotroceni? Sigur, în PSD sunt destui oameni care nu au dosar penal, dar ei au prea mică anvergură politică să poată fi propulsați într-o funcție atât de înaltă.

Gândiți-vă cum ar fi, prin absurd, ca PSD să o propună pe Rovana Plumb premier. Dacă Rovana Plumb va fi acceptată, atunci ea poate prelua a doua zi și partidul, fără probleme. Este clar că nu va veni niciodată o propunere care să fie mai jos decât președintele partidului.

Ai zice că cineva a construit un adevărat ”clește”, în așa fel încât Iohannis să fie singurul legitim a alege persoana cea mai potrivită pentru funcția de premier. Cine ar putea fi acea persoană? Numai naivii ar putea crede că ar fi altcineva decât Dacian Cioloș.

Un independent, e adevărat, dar în spatele lui se va alinia automat o majoritate politică. Iar aceasta va fi, fără nicio îndoială, PSD-PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.