Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tokes, salvat de UDMR în Parlamentul României

Tokes

Propunerea legislativă prin care decorațiile pot fi ridicate pentru fapte, declarații sau acțiuni împotriva Constituției a fost blocată la Camera Deputaților la inițiativa UDMR. Proiectul îi aparține deputatului Bogdan Diaconu, președintele Partidului România Unită, și îl viza direct pe Laszlo Tokes, pentru că prevede ridicarea decorațiilor în cazul celor care atacă art.1, art. 3 și art. 13 din Constituție, adică articolele care prevăd că ”România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”, că ”Teritoriul României este inalienabil” și că ”În România, limba oficială este limba română”.

Proiectul (care poate fi citit AICI a fost votat favorabil de Senat, dar stă blocat la Camera Deputaților din aprilie 2014. Acum 2 zile, proiectul a ajuns în sfârșit în dezbaterea Comisiilor reunite (Comisia Juridică și Comisia pentru Cultură), urmând să fie trimis cu aviz favorabil de adoptare la votul final de ieri. Dar, la cererea UDMR, proiectul a fost retrimis pentru aviz la Guvern, deși, inițial, Guvernul dăduse aviz favorabil și nu se justifica o asemenea măsură. Conform site-ului Camerei Deputaților „Grupul UDMR propune respingerea propunerii legislative”. Cum UDMR speră să intre în noul guvern care se prefigurează, proiectul de lege nu va primi cu siguranță un nou aviz favorabil de la un Executiv din care fac parte și politicienii maghiari.

În felul acesta, Tokes scapă încă o dată de retragerea decorației, dar și alți lideri din UDMR care ar putea fi dovediți ușor că au încălcat articolele din Constituție menționate în lege.  E vorba de Kelemen Hunor și de Laszlo Borbely, care sunt și ei decorați de statul român și care ar fi intrat sub incidența acestei legi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.