Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tolontan îl pune la punct pe Victor Ponta. 4 argumente irefutabile

ponta

Victor Ponta are o relaţie din ce în ce tot mai proastă cu presa. Nemulţumit de criticile care i se adus, premierul a declarat luni că nu mai răspunde la întrebările jurnaliştilor angajaţi la instituţii media cu datorii la stat. Jurnalistul Cătălin Tolontan aduce patru argumente prin care desfiinţează atitudinea lui Victor Ponta.

"Cînd cetățenii vor plăti impozite doar statelor care nu înregistrează deficit, atunci va putea premierul Victor Ponta să nu dea declarații decît instituțiilor media care sînt pe profit, nu au datorii și-și plătesc toate impozitele și taxele la zi. Căci altfel, un stat pe deficit este un stat care rămîne dator, punîndu-i să plătească pe cei din viitor", scrie Tolontan pe blogul personal.

Vezi şi: Ponta, explicatie halucinanta pentru refuzul de a raspunde unei intrebari a presei

Argumentele lui Tolontan:

1. Premierul nu este proprietarul informațiilor publice ci, precum presa însăși, doar păstrătorul lor temporar. E ca atunci cînd se întreabă unii oameni ”cum de aveți curaj să publicați asta?”, iar răspunsul natural este: publicăm pentru că nu sînt informațiile noastre, ci ale publicului. Guvernul, ministerele, autoritățile, demnitarii și, în final, jurnaliștii care intră în posesia datelor, sînt custozii informațiilor, nu arendașii lor capricioși.

2. Dreptul la libera informare, conform CEDO, nu e un privilegiu acordat de Guvern cetățenilor cînd acesta consideră că ei merită și retras dacă autoritățile consideră, de pildă, că sursa informațiilor este ilicită. Dreptul la informare este atît de bine apărat în societățile democratice încît, în unele situații, statele acceptă că presa îl poate culege și din surse nelegitime.

3. Statul însuși are datorii imense, pe care nu le plătește, unele dintre ele înregistrate chiar în media: TVR e un exemplu! Înainte de a certa presa că, dacă nu-și plătește datoriile, nu va mai primi declarații din partea premierului, guvernul poate demonstra felul în care se gestionează presa ”pe plus” în aceaste vremuri dificile, obligînd TVR să-și plătească datoriile. Căci datoriile TVR, chiar și în condițiile în care este finanțată prin taxa obligatorie plătită de către cetățeni, sînt mai mari decît ale oricui altcuiva de pe piața media.

4. Legea însăși permite anumitor companii, de pildă cele aflate în insolvență, să-și plătească cu întîrziere taxele și impozitele sau, prin decizie judecătorească, să plătească doar o parte din ele. Că în România se abuzează de aceste prevederi e adevărat. Dar, în esența ei economică, insolvența e o modalitate de a proteja activități și locuri de muncă și de a încerca să repari situația. Dacă premierul crede că a te afla în insolvență echivalează cu o boală rușinoasă, care merită taxată de către Guvern, asta poate fi o opinie privată, nu temeiul unei reacții publice.

Vezi şi: Victor Ponta, glume ironice cu jurnaliștii

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.