DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Toma Petcu: CEO are o situație stabilă; profitul pe acest an poate fi în jur de 300 de milioane de lei

antena3.ro
Toma Petcu

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat vineri, într-o conferință de presă la Târgu-Jiu, că societatea Complexul Energetic Oltenia (CEO) are în acest moment o situație stabilă, profitul estimat la sfârșitul acestui an fiind de aproximativ 300 de milioane de lei.

Toma Petcu a avut o întâlnire la Târgu-Jiu cu sindicaliștii din cadrul CEO, fiind purtate discuții pe mai multe subiecte. "Am vrut să discut cu sindicatele despre perspective. Pe mine mă interesează mai puțin trecutul, chiar dacă în trecut s-au făcut multe greșeli și consider că dacă până la începutul anului vorbea despre o situație dificilă în cadrul CEO, acest lucru s-a datorat unui context și unor situații care au fost favorizate în cei 4 ani până la acel moment de la înființarea CEO, dar și de deciziile din anii anteriori. Din acest moment, complexul are o situație stabilă, vorbim cu siguranță de un profit care, conform estimărilor, poate să fie în jur de 300 de milioane de lei, o să vedem cum închidem anul. Până acum, pentru două trimestre pentru anul viitor avem contractate șase grupuri, pentru alte două trimestre deocamdată cinci, suntem în negociere să contractăm câte un grup pe celelalte două trimestre în care avem câte cinci. Putem să asigurăm cu șase grupuri funcționarea permanentă, ceea ce este un lucru foarte bun", a spus Petcu.

El a vorbit și despre modernizarea grupului 5 de la Termocentrala Rovinari, urmând ca până la sfârșitul anului să fie cheltuită suma de 80 de milioane de lei pentru această modernizare, iar pentru anul următor există discuții cu mai multe instituții financiare pentru acordarea unui credit, astfel încât cu creditul accesat și cu sumele puse la dispoziție de companie să fie scurtat termenul în care va fi finalizat grupul. "Prima măsură pe care am luat-o pentru a se simți ceva în buzunarele salariaților a fost aceea de a plăti orele suplimentare. La ordonanța prin care s-a rectificat bugetul, singura excepție prin care s-au aprobat sume suplimentare în bugetul unei instituții pentru plata de salarii a fost CEO, prin acea excepție la ordonanță și HG venită ulterior de rectificare a bugetului CEO, prin care s-au alocat aproximativ 25 de milioane de lei pentru cheltuielile cu salarii, însemnând plata orelor suplimentare de sâmbătă și duminică și orele suplimentare pe parcursul săptămânii. (...) Am decis în acest an, în urma unor discuții nu foarte ușoare, cu acționarii minoritari pe care CEO îi are, despre deblocare grupului 5 de la Rovinari, care este prioritară pentru noi, pentru că aceste lucrări de modernizare înseamnă capacități noi puse în sistem, cu costuri de producție mai mici și cu respectarea normelor de mediu", a afirmat ministrul Energiei.

O altă discuție în cadrul întâlnirii cu sindicaliștii s-a referit la majorarea salariilor, urmând să se stabilească, în urma unei analize, care va fi procentul cu care acestea ar putea crește. "S-a discutat despre majorări de salarii și automat majorarea fondului de salarii. Anticipând aceste discuții, am cerut companiei să se facă o analiză, să înceapă să se lucreze la buget, anul acesta am reușit pentru prima dată în ultimii ani să avem un buget aprobat în luna aprilie. Noi suntem convinși că prin ritmul accelerat pe care îl avem la nivel național să ne aprobăm noi bugetul, probabil că în decembrie este foarte posibil ca bugetul companiilor, în speță și al lui CEO, să fie aprobat mult mai devreme decât în acest an, astfel încât să facem o analiză în funcție și de capacitățile vândute și de prețuri și de veniturile estimate, să vedem cât putem să majorăm fondul de salarii, pentru că este necesară această majorare", a precizat acesta, conform Agerpres.

În ceea ce privește disponibilizările anunțate în cadrul CEO pentru anul 2018, Petcu a menționat că se va face o analiză pentru a se stabili cu exacctitate ce se va decide în acest caz. "Am discutat și despre faptul că se dorește o analiză asupra acelei hotărâri AGA prin care se hotăra ca un număr de aproximativ 800-900 de persoane să fie disponibilizate în anul următor. Am cerut foarte clar să facem o analiză să vedem dacă mai este necesar să menținem același număr, dacă disponibilizarea se va face în primul rând pe criteriul productivității și am cerut tot timpul, nu doar la CEO, ci în toate companiile, întotdeauna când se discută despre o disponibilizare să ne uităm nu în zona de producție, ci în zona de TESA, fără a avea o problemă cu oamenii din TESA, dar întotdeauna pentru un bun randament, este important să te restructurezi în acea zonă. Luăm în calcul și posibile angajări în acele zone în care suntem deficitari și mă refer pe cariere, chiar și pe termocentrale, dar în primul rând pe cariere", a mai spus ministrul.

Întrebat dacă este luată în calcul o finanțare a CEO în domeniul sportiv, Petcu a răspuns: "Prin legea finanțării sportului care a fost aprobată de actualul Guvern, se poate lua în calcul acest lucru. Eu cred că poate fi o componentă, nu știu dacă substanțială, dar cred că un mic suport ar trebui să aibă. Repet, strict în condițiile legii și fără să afecteze foarte mult bugetul de venituri și cheltuieli al companiei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.