Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toni Neacșu iese la rampă după apelul celor peste 60 de magistrați către CSM: 'Protestele din ultimele zile reprezintă un atentat la securitatea națională'

adrian toni neacsu

Avocatul Toni Neacșu salută demersul celor peste 60 de președinți și vicepreședinți de tribunale și curți de apel! El scrie luni pe Facebook că cel mai mare atentat asupra justiției are loc din interior, iar protestele din ultimele zile nu reprezintă o simplă abatere de la statutul profesiei, ci un atentat la securitatea națională.

„Cele două scrisori ale președinților de tribunale și curților de apel, reprezentând la acest moment cam 80% dintre instanțele judecătorești, având în vedere că judecătoriile nu au personalitate juridică iar poziția lor oficială este transmisă legal prin intermediul tribunalelor, arată că sistemul judiciar are maturitatea de a înțelege pericolul în care îl aruncă câțiva aventurieri iresponsabili în robă.

Nemulțumirile și îngrijorările punctuale și reale ale judecătorilor și procurorilor referitoare la modificările intempestive ale legilor justiției au fost confiscate de o mână de agitatori care, folosind tehnici de manipulare mediatică, le-au denaturat în forme radicale de protest politic.

Analiză la firul ierbii: Cozmin Gușă zguduie scena politică - Candidaturile lui Băsescu și Ghiță, amenințare directă pentru PNL și PSD

Cel mai mare atentat la independența justiției are loc chiar din interior, prin renunțarea fățișă de către auto-desemnații lideri ai "protestului" la imparțialitate, obiectivitate și neimplicare politică. Instanțele și judecătorii au fost târăte fără voia lor într-o aventură pur politică, în numele lor instigându-se la nesupunere, la mișcări de stradă, la greve nelegale și la solidarizare cu mișcările politice anti PSD- ALDE. 
Imaginile judecătorilor și procurorilor alături (fie și numai față în față) de mulțimi de persoane cu revendicări politice, exprimate în scandări gălăgioase, sloganuri anti-guvern și pancarde explicite, sunt incalificabile, șocante și imposibil de acceptat din perspectiva statutului justiției în statul de drept.

Nu este o simplă abatere de la statutul profesiei și de la regulile neimplicării politice a justiției ci este în mod direct un atentat la securitatea națională, fiind puse în joc valorile fundamentale ale ordinii constituționale.

În acest fel se pune punct și incredibilei dezinformări derulată prin media cu privire la amploarea și natura protestelor din instanțe, bineînțeles având ca finalitate aceleași scopuri politice de punere în dificultate a Guvernului PSD-ALDE și de câștigare a unor puncte electorale în perspectiva iminentelor alegeri europarlamentare.

Punctual, în cele două scrisori deschise, semnate de președinții și vicepreședinții tribunalelor și curților de apel, care exercită potrivit legii atribuțiilor de coordonare și control a tuturor instanțelor din circumscripția lor, se arată următoarele:
- câțiva judecători și-au arogat dreptul de a vorbi în numele tuturor judecătorilor și instanțelor, îndemnând împotriva statutului și deontologiei profesiei la mișcări de stradă, la forme radicale de protest și la asocieri cu mișcări și interese pur politice.
- aceștia, în interese personale care nu au de-a face cu valorile justiției, dezinformează opinia publică cu privire la amploarea așa ziselor proteste, acreditând în mod mincinos ideea ca majoritatea judecătorilor/instanțelor iar parte la aceste forme de manifestare, în realitate doar 6% dintre instanțe inițiind forme de protest.

Caz ȘOCANT la Vaslui - Femeie violată și lăsată să moară pe un câmp! Cine sunt principalii suspecți

- judecătorul Cristi Vasilcă Dănileț de la Tribunalul Cluj, autodeclarat lider al protestelor, nu reprezintă sistemul judiciar din România și nici corpul profesional al judecătorilor și, mai mult, prin toate luările sale de poziție publică acesta încalcă în mod flagrant prevederile legale referitor la interdicția exprimării opiniilor politice de către judecători.
- se solicita Consiliului Superior al Magistraturii să ia măsuri concrete pentru stoparea acțiunilor care duc în derâdere statutul profesiei de judecator, precum și a manifestărilor politice ale unor judecători.
- se solicită Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze de îndată cu privire la conduita d-lui judecător Cristi Vasilică Danileț, în special în ce privește manifestările cu caracter politic, instigările și pretenția de a se exprima în numele corpului profesional. 
- se solicită adresarea unor unor scrisori către organismele Uniunii Europene în sensul disocierii de demersuri nereprezentative pentru corpul magistraților, în special în ce privește anunțul d-lui judecător Cristi Vasilică Danileț că va participa împreună cu un număr de 30 de judecători la întâlniri cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Vom vedea dacă cineva mai poate opri frenezia d-lui judecător Cristi Vasilică Danileț și a celor câțiva din jurul lui.”, scrie Neacșu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.