Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Top 13 remedii naturale împotriva constipației: Unele s-ar putea să vă surprindă

Radu Pop
nectar silvian
constipatie

Foarte mulți români se confruntă cu o problemă care deși e comună, poate părea puțin stânjenitoare. E vorba despre constipație, care poate afecta negativ nu doar sănătatea, ci și starea de spirit. Mai mult, medicii avertizează că deși pe piață există medicamente care pot rezolva problema relativ rapid, pe termen lung e nevoie de o schimbare a dietei și de modul în care alegem să gestionăm situațiile stresante.

Cei care nu doresc să apeleze la medicamente atunci când se confruntă cu constipația, au la îndemână 13 remedii naturale, informează doc.ro.

1. Semințele de chia

Sursă bogată de acizi grasi Omega-3, semințele de chia dețin proprietăți laxative, care ajută la golirea intestinelor. Atunci când sunt înmuiate în apă, aceste semințe capătă o textură gelatinoasă, care facilitează tranzitul intestinal și combate constipația. Și aportul mare de fibre solubile contribuie la combaterea constipației. Poți consuma semințe de chia sub formă de budincă, care se obține prin înmuierea acestora în apă sau în lapte vegetal, dar le poți adăuga și în smoothie-uri sau alte preparate.

2. Prunele

Fie proaspete, fie deshidratate, prunele previn și tratează constipația. Un studiu a scos la iveală faptul că fibrele care se regăsesc în 6 prune deshidratate dublează mișcarile intestinale, așa că accelerează tranzitul intestinal.

3. Stafidele

Stafidele ajută și ele la reglarea tranzitului intestinal, fiind extrem de bogate în conținutul de fibre, dar și de magneziu. Totodată, acestea combat și balonarea. Consumă stafidele fie ca atare, sub formă de gustare, fie în cerealele pe care le consumi dimineața, la micul dejun, ori în gustarea dulce de la orele amiezii.

4. Alimentele probiotice

Alimentele probiotice precum kefirul, murăturile sau iaurtul conțin enzime digestive, dar și bacterii “bune”, care ameliorează constipația. Studiile au demonstrat că persoanele care suferă de constipație cronică și consumă zilnic probiotice, scapă de problema tranzitului intestinal deficitar. Pentru a îți ușura simptomele de balonare sau pentru a avea din nou mișcări regulate ale intestinului, poți încerca diferite tipuri de probiotice, cum ar fi:

5. Legumele cu frunze închise la culoare

Spanacul, varza Kale și alte legume cu frunze închise la culoare conțin o cantitate ridicată de fibre solubile și insolubile, precum și de magneziu. Magneziul este responsabil pentru hidratarea mucoasei intestinale, așa că este esențial în menținerea unui tranzit intestinal sănătos. Consumă astfel de legume proaspete, în salate, ori sub formă de smoothie-uri.

6. Merele

Fibrele care se regăsesc din belșug în mere ameliorează constipația și stimulează golirea intestinelor. Fă-ți un obicei din a consuma un măr zilnic, la aceeași oră. În doar câteva zile vei observa o îmbunătățire la capitolul tranzitului intestinal. Și oțetul obținut din mere combate constipația datorită acidului acetic pe care îl conține și care echilibrează nivelul de pH din intestine și contribuie la eliminarea bacteriilor.

7. Uleiul

Uleiul din semințe de in, peștele gras sau chiar și alte uleiuri au un efect laxativ și pot crește frecvența mișcărilor intestinale.

8. Cafeaua

Probabil cel mai cunoscut și folosit remediu pentru constipatie este cafeaua. Licoarea de culoare neagră se pare că nu numai că te dezmeticește dimineața, însă stimulează și colonul. Acidul clorogenic din cafea este substanța care tratează și previne constipația. Acest acid se găsește și în varianta fără cofeină a cafelei. Un avantaj al acestui remediu natural constă în rapiditatea cu care își face efectul.

9. Aloe vera

Conținutul de enzime, vitamine, minerale și electroliți din aloe vera fac din acest dar al naturii și un laxativ eficient. Întrucât contribuie la menținerea florei intestinale în parametrii normali, aloe vera asigură un tranzit intestinal fără probleme.

10. Rubarba

Rubarba este o plantă bine cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare a intestinului. Conține un compus cunoscut sub numele de sennozidă A, cunoscut mai frecvent sub numele de Senna, un laxativ popular pe bază de plante. Sennozida A din rubarbă funcționează prin scăderea nivelului de acvaporină 3, o proteină care reglează mișcarea apei în intestine. Tulpinile de rubarbă pot fi feliate și fierte și au o aromă acrișoară. Rubarba este adesea îndulcită și adăugată la plăcinte și tarte. Poate fi adăugat și în ovăz sau muesli pentru un mic dejun bogat în fibre.

11. Anghinare

Anghinarele sunt bogate în prebiotice precum inulina. Acestea pot crește cantitatea de bacterii benefice din intestin pentru a crește frecvența și consistența scaunului. Anghinarele gătite pot fi consumate calde sau reci. Petalele exterioare pot fi smulse, iar partea pulpoasă poate fi mâncată cu un sos. Partea din mijloc poate fi scoasă și tăiată în bucăți.

12. Smochine

Smochinele pot ajuta la creșterea aportului de fibre și conțin ficină, o enzimă care poate promova regularitatea scaunului. Smochinele sunt o gustare delicioasă pe cont propriu și, de asemenea, se potrivesc bine cu mâncăruri dulci și sărate. Pot fi consumate crude, gătite sau uscate și se potrivesc bine cu brânză și carne de vânat, precum și pe pizza, în produse de patiserie și în salate.

13. Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de fibre insolubile, care pot adăuga volum scaunelor pentru a preveni constipația. Cartofii dulci pot fi prăjiți, aburiți, fierți sau preparați sub formă de piure. De asemenea, pot fi folosiți în orice rețetă care necesită cartofi obișnuiți.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.