Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Topul Firmelor din Municipiul Bucureşti: Aproape 7.000 de companii premiate au înregistrat afaceri de 82,2 miliarde de euro, în 2020

Agerpres.ro
Topul firmelor

Aproape 7.000 de companii bucureştene, cu o cifră de afaceri cumulată de 82,2 miliarde de euro, în 2020, au fost premiate, miercuri seara, în cadrul ediţiei cu numărul 28 a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti.

Metodologia de selectare a companiilor premiate a fost aplicată unitar, la nivelul întregului sistem cameral, iar în stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de acestea la Ministerul Finanţelor şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Astfel, dintre cele 151.495 firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2020, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 49.092 firme, echivalentul unei ponderi de 32,4%. Dintre acestea, au fost distinse 6.958 de firme, care reprezintă 14,2% din totalul celor considerate eligibile, respectiv 4,6% din totalul firmelor care au depus bilanţul aferent anului trecut.

În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, peste o treime (35%) dintre firmele premiate activează în domeniul serviciilor, 28% în comerţ, 20% în industrie, câte 6% în construcţii şi în cercetare, dezvoltare şi high-tech, 3% în turism şi 2% în agricultură, silvicultură şi pescuit.

La nivel general, cele aproape 7.000 de companii aflate în top au realizat, în anul 2020, o cifră de afaceri de 82,2 miliarde de euro, în scădere cu 4% faţă de ediţia precedentă. De asemenea, acestea au înregistrat un profit din exploatare de 7,2 miliarde de euro, cu 6% mai mic raportat la perioada de referinţă.

Anul trecut, în cadrul firmelor premiate lucrau 528.904 de salariaţi, în scădere cu 6%, comparativ cu ediţia 2019 a Topului Firmelor din Municipiul Bucureşti, potrivit Agerpres.ro.

Conform datelor CCIB, care citează situaţia centralizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), cu o rată a şomajului de doar 1,2% faţă de 2,93% la nivel naţional, Capitala concentrează 22% din totalul persoanelor juridice din România, 21% din totalul salariaţilor ţării, aproape 30% din suprafaţa de vânzare şi din desfacerile cu amănuntul la nivel naţional, 17% din valoarea exporturilor româneşti şi 31% din valoarea importurilor realizate de România, precum şi circa 60% din activitatea de cercetare ştiinţifică.

La finele anului 2020, în Bucureşti activau 106.300 de societăţi comerciale cu capital străin (44% din totalul consemnat la nivel naţional), cu un capital social subscris cumulat de 25,6 miliarde de euro, respectiv 54% din totalul capitalului social subscris la nivel naţional de societăţile cu participare străină la capital. La aceeaşi dată, 22 dintre primele 40 de companii după participarea străină la capitalul social subscris erau înregistrate în Bucureşti.

Pe lângă distincţiile acordate pentru rezultatele economice obţinute în anul 2020, în cadrul evenimentului au fost decernate Trofee de Excelenţă companiilor care, în ultimii cinci ani, s-au clasat pe primele trei poziţii în competiţia elitelor, Trofeul "George G. Assan" - pentru "Brandul românesc al anului" (compania Erbaşu), trofeul "Ioan V. Socec" - pentru obiectivitate şi profesionalism în reflectarea fenomenului economic (emisiunea "Bani în mişcare" de la Digi24), precum şi o serie de premii speciale unor companii multinaţionale şi cu capital autohton, unei instituţii publice şi unor instituţii de presă.

Trofee speciale au ajuns şi către: Robert Bosch SRL - angajatorul anului în industria automotive, Olimpic Internaţional Turism SRL - pentru susţinerea activităţii de internaţionalizare a firmelor româneşti, Ghele Impex SRL - pentru dezvoltarea activităţilor de producţie de jocuri educative, MLH Creation Factory SRL (Maria Lucia Hohan) - pentru promovarea creaţiei româneşti peste hotare, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului - pentru susţinerea şi sprijinul acordat companiilor şi firmelor bucureştene în realizarea şi promovarea propriilor programe, şi Aristide Caranda - pentru 90 ani de viaţă şi 65 de ani în industria acumulatoarelor.

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, miercuri, cea de-a XXVIII-a ediţie a Topului firmelor din Municipiul Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.