Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Topul proceselor care vor exploda în 2024: Imobiliare, fiscale și litigii de muncă

ciocanel judecator

Într-o serie de intervenţii la emisiuni televizate şi în presa scrisă de la sfârşitul anului 2023 – începutul anului 2024, avocatul Alexandru Muşătoiu din Timişoara, fondator al casei de avocatură Muşătoiu, Attorneys at Law, a estimat că problemele juridice vor avea un trend crescător în 2024, cu predilecţie cele imobiliare, fiscale, conflictele de muncă şi insolvenţele.

„Problemele juridice legate de imobiliare şi drept imobiliar au avut un nivel ridicat şi în 2023. Avem în gestiune un număr considerabil de speţe pe sectorul imobiliar, de la nerespectarea termenelor de livrare, nerespectarea promisiunilor de vânzare-cumpărare la vicii ascunse ale construcţiilor, probleme de hidroizolaţie, locuri de parcare care există doar pe foaie şi aşa mai departe. Cred că trendul se va dovedi crescător în 2024 deoarece se construieşte mult, deseori cu materiale de slabă calitate, şi atunci e normal să intervină probleme. Unde e multă activitate sunt şi multe potenţiale probleme” a declarat avocatul timişorean.

Cu privire la segmentul fiscal, coordonatorul Cabinetului de Avocat Timişoara a afirmat că: „Nu poţi creşte taxele şi să pretinzi că e o reformă. Aşa-zisa reformă fiscală va crea o sumedenie de probleme juridice în piaţă, atât pentru companii cât şi pentru persoanele fizice, începând chiar cu deja celebra e-factura. Mă aştept la multe controale fiscale, la interpretări eronate sau abuzive ale unor prevederi de către organele fiscale, la decizii de impunere pripite, la emiterea unor titluri executorii deja prescrise şi aşa mai departe. Astfel că, una peste alta, creşterea litigiilor de drept fiscal în 2024 pare inevitabilă. În acelaşi timp, problemele fiscale creează un efect de domino, când creşti taxele, banii datoraţi în plus trebuie luaţi de undeva, mulţi operatori economici se vor gândi probabil să crească preţurile sau să disponibilizeze personal, ceea ce duce la o creştere a problemelor în segmentul de dreptul muncii. Problemele de muncă şi banii insuficienţi pot crea alte probleme în mediul familial şi tot aşa.”

„Relaţiile comerciale dintre companii, business to business, vor fi afectate din cauza fiscalităţii şi a lipsei de predictibilitate, ceea ce va crea multe litigii de drept civil, dreptul comercial fiind considerat o ramură a dreptului civil, sau chiar insolvenţe. Deşi e posibil să avem o infuzie de capital în piaţă, 2024 fiind an electoral, cred că aceasta va putea cel mult să amâne temporar producerea consecinţelor negative” a completat avocatul Alexandru Muşătoiu.

Avocatul timişorean crede că prudenţa, buna-credinţă şi buna comunicare, între partenerii de business, angajatori şi angajaţi ş.a.m.d., trebuie să fie prioritare în 2024, pentru a minimiza potenţialul negativ al acestui an sau chiar a-l înlătura.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.