Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TOPUL scuzelor folosite de politicienii români pentru a scăpa de închisoare

camera deputatilor, vot

Senatorii și deputații confruntați cu acuzații penale din partea DNA își apără imunitatea punând pe tapet chestiuni de natură sentimentală, legate de familie sau invocând divinitatea. Alții își avertizează colegii că s-ar putea să împărtășească aceeași soartă.

Cel mai recent caz este cel al deputatului PSD Cristian Rizea. Procurorii DNA au cerut avizul Camerei Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea preventivă a politicianului, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. În fața plenului, Cristian Rizea a invocat grija sa față de un băiat pe care l-a adoptat.

„Cu toţii ştiţi că am un copil. Ceea ce nu ştiţi este că acum doi ani şi jumătate, la două ore după ce acest copil s-a născut, el a fost adoptat de către mine şi soţia mea. Acest demers se încheie în luna noiembrie a acestui an. Vă las pe dumneavoastră să decideţi dacă începând de mâine voi putea sau nu să continui această procedură de adopţie alături de soţia mea şi dacă fiul meu va avea o familie”, le-a spus Cristian Rizea colegilor săi.

Când deputații au trebuit să ia o decizie similară în cazul deputatului independent Elena Udrea, pentru care procurorii solicitaseră încuviințarea urmăririi penale într-un dosar în care aceasta era acuzată de luare de mită, trafic de influență, spălare de bani și fals în declarații, parlamentara a încercat să își atragă sprijinul colegilor, avertizându-i că este posibil să-i împărtășească soarta. „Dragi colegi de la putere sau din opoziţie, indiferent cât de parteneri cu sistemul vă consideraţi, fiţi convinşi că va veni şi rândul vostru, va veni vremea când vor exploda acuzaţii la adresa voastră, aşa cum mi se întâmplă mie acum”, a declarat aceasta. Elena Udrea a ținut să se solidarizeze și cu premierul de la acea vreme, Victor Ponta. „Justiţia în general şi DNA în special se amestecă în lupta politică, sacrificând chiar imaginea României. Este evident că se încearcă schimbarea Guvernului Ponta prin folosirea procurorilor”, a arătat deputata.

Alți parlamentari au invocat faptul că nu se pricep să fure. Astfel, DNA a cerut  încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru trafic de influenţă, fals în declaraţii, deturnare de fonduri, spălare de bani. Mădălin Voicu şi-a rugat colegii să nu accepte pentru că va fi o „umilinţă îngrozitoare”, adăugând că este un „om cinstit”, și care, dacă l-ar da afară nevasta din casă, ar trebui să îşi pună un cort în curtea Parlamentului. Deputatul Mădălin Voicu a afirmat că nu crede că vreunul dintre colegii săi îl poate bănui de trafic de influenţă şi nici Nicolae Păun nu şi-ar fi permis să îl „atragă” în așa ceva, ştiind cum este „construit, educat”. „Nu am făcut niciodată o fraudă, nu am firme, carnet de conducere şi nici pe internet nu ştiu să umblu”, a susţinut Voicu. Conexiunile politice l-au ajutat pe Voicu să fie crezut pe cuvânt, deputații votând împotriva reținerii și arestării. În schimb, deputații au aprobat arestarea și reținerea colegului său de dosar, Nicolae Păun, care nu s-a adresat plenului.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a scăpat de urmărirea penală folosind aceeași tactică. Venind în Senat cu o carte de rugăciuni și cu o sticluță cu ulei sfințit, și-a făcut și câteva cruci și a lăcrimat puțin în timp ce stătea pe scaun „Vreau să mulțumesc tuturor colegilor care au crezut în mine și în temeinicia argumentelor mele și îmi manifest speranța ca acest moment să fie interpretat ca o victorie a democrației”, le-a spus Vosganian senatorilor după votul final.

Și deputatul PSD Vlad Cosma a scăpat de ridicarea imunității, după ce a beneficiat de votul a 222 de deputați. „A venit și rândul județul Prahova. O să vă prezint ce s-a întâmplat și în cazul nostru. În aproximativ două luni de zile am fost învinuiți 3 membri ai familiei mele, în ordinea care urmează: sora mea, tatăl meu și acum eu. Eu am fost învinuit pentru trafic de influență, tatăl meu pentru abuz în serviciu și sora mea pentru evaziune fiscală”, a declarat Vlad Cosma.

În martie 2015, senatorul PSD Dan Șova a declarat că și-a început ziua la grupul de rugăciune. Acesta a urcat la tribuna Senatului pentru a-și susține discursul prilejuit de cererea procurorilor de a i se ridica imunitatea, „Am început această zi într-un mod foarte plăcut, împreună cu câțiva colegi la grupul de rugăciune, pentru că este Buna Vestire și vreau în primul rând să vă fac o urare: „Dumnezeu să fie cu fiecare dintre noi și să se facă așa cum o să vrea el””, a spus Dan Șova.

Și deputatul UNPR Titi Holban a ținut un discurs lacrimogen de la tribuna Camerei Deputaților, chiar dacă parlamentarii nu au decis dacă îi ridică sau nu imunitatea. „Sunt un om integru, cinstit, care am muncit alături de familia mea și nu am încălcat niciodată, în niciun fel, dispozițiile legale. Niciodată nu am luat sau dat vreo sumă de bani pentru a interveni pe lângă vreun coleg sau vreun funcționar din instituțiile publice. Nu cred însă că ridicarea imunității și arestarea preventivă sunt mijloace de aflare a adevărului. Oricare dintre dumneavoastră puteți fi în aceeași situație. De votul dumneavoastră depinde cariera și soarta mea ca om. Dragi colegi, vă rog din suflet să analizați această situație omenește, sau chiar dumnezeiește, așa cum ne învață domnul Hristos când ne spune: „Atunci când îți judeci aproapele, pune-te în locul lui și judecă-l cum tu ai fi în acea situație”. Vă mulțumesc, Doamne-ajută!”, potrivit România Liberă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.