Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tortionarul Visinescu contesta decizia instantei

Alexandru_Visinescu

Tortionarul Alexandru Visinescu, condamnat la 20 de ani de inchisoare in prima instanta pentru crime impotriva umanitatii, va contesta decizia instantei potrivit avocatei sale Valentina Bornea.

Aceasta a declarat pentru Associated Press ca va face 'cu siguranta' apel, insa nu a stabilit inca detaliile legate de aceasta actiune cu clientul sau.

Reprezentantul Parchetului a mai cerut ca Alexandru Vişinescu să fie degradat militar şi să fie obligat, în solidar cu Ministerul de Interne, Ministerul de Finanţe şi ANP, la plata unor despăgubiri către trei părţi civile, Nicoleta Eremia, Elena Iacob şi Anca Maria Cernea, rude apropiate ale deţinuţilor politici care au decedat în Penitenciarul Râmnicu Sărat. Instanta a hotarat cuantumul despagubirilor sa fie de 300.000 de euro.

În rechizitoriul citit în sala de judecată, reprezentantul Parchetului a spus că Vişinescu este răspunzător direct de instaurarea unui regim de exterminare la Penitenciarul din Râmnicu Sărat, în care deţinuţii politici trăiau în condiţii inumane, fără hrană suficientă, fără medicamente, şi erau torturaţi fizic şi psihic.

Potrivit unei caracterizări aflate la dosar, Alexandru Vişinescu "are dezvoltată ura faţă de duşmanul de clasă, este curajos şi hotărât în a lua măsuri împotriva deţinuţilor".

Deşi la nivelul anilor 1956 - 1963, perioadă când Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, existau dispoziţii legale privind hrana deţinuţilor, acesta nu le-a respectat, cei închişi fiind efectiv înfometaţi.

Procurorul a dat citire unor declaraţii ale foştilor deţinuţi politici, precum şi mărturiilor scrise în memorii de foştii lideri ţărănişti Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu, care relatau despre regimul de teroare instituit de Alexandru Vişinescu.

Conform acestor mărturii, deţinuţii erau bătuţi fără nicio justificare, înfometaţi, maltrataţi, iarna nu aveau căldură în celule, nu aveau voie să comunice sub nicio formă, fiind izolaţi total.

Cei care au protestat au suferit corecţii fizice severe, un exemplu fiind fostul lider ţărănist Ion Mihalache, care a fost bătut cu bestialitate de gardieni până a decedat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.