Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tot ce se știa se dă peste cap: Nu șobolanii au fost cauza ciumei din timpul 'Morţii Negre', în urma căreia au murit 200 de milioane de oameni

Oamenii - şi nu şobolanii - ar fi putut fi cauza răspândirii ciumei în timpul ''Morţii Negre'', una dintre cele mai grave pandemii din istoria omenirii, sugerează un nou studiu, citat marţi de Press Association.

''Moartea Neagră'' a devastat populaţiile europene între 1346 şi 1353 şi a dus la decesele a aproximativ 75 până la 200 de milioane de oameni, scrie agerpres.ro.

Citește și: Angajații unei mari companii din România amenință cu greva! Motivul este unul extrem de serios

Mult timp s-a crezut că ciuma, cauzată de bacteria Yersinia pestis, care a durat în Europa până la începutul secolului al XIX-lea, a fost răspândită de şobolani.

Dar oameni de ştiinţă de la Universitatea din Oslo şi de la Universitatea din Ferrara (Italia) consideră că "ectoparaziţii" umani, cum ar fi păduchii şi puricii, ar putea fi mai susceptibili de a fi provocat epidemia.

Citește și: Demisie de răsunet în CNA! Care este motivul

Folosind date privind mortalitatea din nouă focare de epidemie din Europa între secolele XIV şi XIX, echipele de cercetători au urmărit modul în care a apărut ciuma. Ei au creat modele privind modul în care boala putea să fie răspândită de către şobolani, transmisă prin aer sau de puricii şi păduchii de pe oameni şi haine.

Ei au descoperit că, în şapte dintre cazuri, a existat o asemănare mai apropiată între modelul uman şi izbucnirea focarului în comparaţie cu celelalte două alternative.

Citește și: Lovitură neașteptată! Ce funcție ar viza în viitor Klaus Iohannis! Nu cea de președinte al României

"Deşi se presupune că şobolanii şi puricii acestora au răspândit ciuma în timpul celei de-a Doua Pandemii, există doar un mic sprijin istoric şi arheologic pentru o astfel de revendicare''. "Noi arătăm aici că, mai probabil decât şobolanii, ectoparaziţii umani, cum ar fi păduchii şi puricii, au fost cei care ar fi putut provoca dezvoltarea rapidă a epidemiilor în Europa pre-industrială", spun cercetătorii în lucrarea lor publicată în Proceedings of the Academy of Science.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.