Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TOTAL NEAȘTEPTAT: Cercetătorii spun că REDUCEREA volumului vocii SCADE riscul de infectare cu coronavirus

Pinterest
relaxare coronavirus

Descoperire complext neașteptată a oamenilor de știință. Zonele cu zgomot redus din spaţiile închise cu risc ridicat, precum spitalele şi restaurantele, ar putea ajuta la diminuarea posibilităţii de infectare cu noul coronavirus, au constatat oamenii de ştiinţă în urma unui studiu conform căruia scăderea volumului vocii poate contribui la limitarea răspândirii bolii COVID-19, relatează joi Reuters, conform Agerpres.

Citește și: Raed Arafat trece la AMENINȚAREA elevilor: 'Nu vrei să porți mască? Ieși afară! E clar că la început va fi greu'

O reducere de 6 decibeli a volumului mediu al vocii poate avea acelaşi efect ca dublarea capacităţii de ventilare într-un spaţiu închis, a notat o echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite.

''Rezultatele sugerează că autorităţile din domeniul sănătăţii publice ar trebui să ia în considerare implementarea 'zonelor de linişte' în mediile închise cu risc ridicat, precum sălile de aşteptare din spital sau zonele de servit masa'', au concluzionat şase cercetători de la Universitatea din California.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a modificat îndrumările în iulie recunoscând posibilitatea transmiterii coronavirusului prin aerosoli, cum ar fi în restaurante ori săli de sport sau în timpul cântatului în cor.

Picăturile microscopice expulzate în timpul vorbirii se evaporă şi lasă în urmă particule suficient de mari pentru a purta virus viabil, se arată în lucrarea ştiinţifică.

O creştere de aproximativ 35 de decibeli a volumului vocii, sau diferenţa dintre şoptit şi strigat, măreşte rata de emisie de particule de 50 de ori.

Volumul normal al unei conversaţii depăşeşte nivelul de 10 decibeli, în timp ce zgomotul ambiental din restaurante este de aproximativ 70 de decibeli.

''Nu toate spaţiile închise sunt similare în ceea ce priveşte riscul de transmitere prin aerosoli'', a declarat cercetător principal William Ristenpart. ''O sală de clasă aglomerată, dar cu un volum de zgomot redus este mult mai puţin periculoasă decât un bar karaoke care nu este aglomerat, unde clienţii respectă distanţarea fizică, dar vorbesc şi cântă în timp ce volumul muzicii este ridicat'', a adăugat el.

Numărul deceselor la nivel mondial provocate de noul coronavirus a depăşit miercuri 900.000, în timp ce numărul cazurilor de infectare la nivel mondial a trecut de 27,7 milioane, potrivit unui bilanţ Reuters. În medie, peste 5.600 de persoane mor în fiecare zi, conform calculelor Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.