Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tradiţionala 'Sărbătoare a ouălor roşii de Paşte' va fi organizată în acest an în localitatea Floroaia Mare

basilica.ro
oua vopsite biserica

Tradiţionala "Sărbătoare a ouălor roşii de Paşte", ajunsă la cea de-a 27-a ediţie, va fi organizată în acest an în localitatea Floroaia Mare, lângă Întorsura Buzăului, şi va cuprinde, printre altele, un concurs şi o expoziţie de ouă încondeiate, precum şi un spectacol cultural-artistic susţinut de interpreţi de muzică populară din zonă, precum şi de invitaţi din afara judeţului, potrivit Agerpres.

"Iniţiată în 1994, Sărbătoarea ouălor roşii de Paşte, a ajuns anul acesta la ediţia a 27-a şi se va desfăşura, conform tradiţiei, a treia zi de Paşti, adică marţi, 26 aprilie, de la ora 16, la Căminul Cultural Floroaia Mare. Ca şi la ediţiile anterioare, locuitorii din zonă şi turiştii vor avea ocazia de a admira diverse tehnici de încondeiere a ouălor şi o expoziţie unică cu ouă încondeiate din zona Buzaielor, dar şi din alte regiuni ale ţării. Sărbătoarea ouălor de Paşte mai cuprinde un concurs de ouă încondeiate, un program religios şi un program folcloric, prin care se păstrează obiceiul ca la bucuria comunităţii să fie invitaţi a participa artişti îndrăgiţi", a scris organizatorul manifestării, Costică Oltean, pe pagina sa de Facebook.

 



Potrivit acestuia, invitaţii de onoare sunt interpreta de muzică populară Niculina Stoican şi Corul ,,Anatoly" al Operei din Braşov, iar pe scenă vor mai urca Ansamblul folcloric " Cununa Carpaţilor" al Casei de cultură din Întorsura Buzăului, Corul "Plai întorsurean" şi Corul Parohiei Întorsura Buzăului. Accesul publicului va eveniment este gratuit.

În anii precedenţi, festivalul s-a desfăşurat în localitatea Brădet, de lângă Întorsura Buzăului, iar Costică Oltean a păstrat cele mai frumoase ouă încondeiate premiate la concursurile organizate până acum, cu scopul de a amenaja un mic muzeu care să prezinte obiceiurile tradiţionale de Paşti.

"Ideea a apărut în 1993, în noapte de Înviere, văzând la biserică ouă deosebit de frumoase încondeiate de gospodinele din zonă. De aici a plecat acest festival-concurs de ouă încondeiate, care are două părţi, cu caracter religios şi folcloric (...) La concurs participă concurenţi din toată zona Buzaielor, au fost ani în care am avut chiar şi 25 de concurenţi şi ne bucurăm că după câteva femei talentate acum au început şi copiii să facă ouă încondeiate. Noi i-am primit ca să îi stimulăm şi încet-încet să preia şi ei acest obicei deosebit, ca să nu se piardă (...) Am păstrat toate ouăle încondeiate care au participat la concurs începând din 1994, iar unele sunt adevărate capodopere de artă", a declarat, pentru AGERPRES, Costică Oltean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.