Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traducere din Dragnea în limba română

Liviu_Dragnea_la_Consiliul_National_al_PSD_(10776720636)

https://www.youtube.com/watch?v=zREOQuaqSVk

Liviu Dragnea, președintele PSD, a făcut o serie de declarații interesante la ieșirea de la întâlnirea cu deputații partidului, declarații care sugerează că dorește să își întărească autoritatea în partid.

Să le luăm pe rând.

[divider style="solid" top="20" bottom="20"]

[two_third]

Declarație: „Am avut o întâlnire cu colegii din grupul parlamentar PSD. Am stabilit că începând de astăzi (miercuri — n.red.), în fiecare miercuri, la ora 9.30, ne vedem aici pentru a ne asigura că toți, cu excepțiile de rigoare — cei care au o problemă foarte serioasă și care sunt motivați să nu vină (...) parlamentarii trebuie să vină la treabă. Ziua de miercuri este o zi importantă. Vorbim de parlamentarii PSD, asta am stabilit”

[/two_third][one_third_last]

Traducere:

Partid, comanda la mine. Nu la Zgonea, la mine.

[/one_third_last]

[divider style="solid" top="20" bottom="20"]

În lumea anglo-saxonă partidele au un om numit „whip” (bici). Acesta, care nu este nici lider de Parlament și nici lider de grup parlamentar, „biciuiește” parlamentarii cu promisiuni și amenințări, pentru ca aceștia să nu devieze de la linia partidului, mai ales în momentele critice. În România, funcția aceasta este îndeplinită mai degrabă de șefii de grup parlamentar sau de șefii Senatului și al Camerei, după caz.

https://www.youtube.com/watch?v=QuDDiRN-9TA

Frank Underwood, din House of Cards își începe cariera ca whip al Partidului Democrat. Deși ultimele sezoane din serie au fost acuzate de nerealism, serialul ilustrează destul de bine cât de departe poate degenera setea de putere dacă nu este îndiguită de societate. Clipul de mai sus îl arată pe Underwood omorând cu mâinile goale un câine lovit de mașină, ca să nu mai sufere inutil.

În Camera Deputaților, Dragnea nu a putut să treacă „Legea anti-defăimării”, chiar și după ce o lăsase fără dinți. În Senat, Călin Popescu Tăriceanu a furat lumina rampei când a chemat la ordine primul ministru.

Nu este de mirare că Dragnea este nemulțumit. Fie că are sau nu o revoltă parlamentară pe final de mandat, Dragnea crede, cel puțin, că partidul nu face destul.

Și atunci impune el disciplina. Nu este clar dacă aceasta este o idee bună, căci rolul unui whip este să își scutească șefii de partid de obligațiile cele mai neplăcute și dăunătoare bunelor relații.

[divider style="solid" top="20" bottom="20"]

[one_half]Declarație: „Vreau să nu mai fie nimeni absent la lucrările Parlamentului atunci când se desfășoară, în plen sau în comisii”[/one_half][one_half_last]Traducere: S-a terminat cu coabitarea cu Cioloș, avem nevoie să menținem o majoritate parlamentară.[/one_half_last]

[divider style="solid" top="20" bottom="20"]

Inițial, PSD părea mulțumit să beneficieze de pe urma opoziției mai degrabă decât să plătească costurile unei alianțe PSD-UNPR-ALDE. Vedem asta, spre exemplu, din speculațiile privind demiterea lui Tăriceanu.

Dar lucrurile s-au schimbat. Odată cu slăbirea lui Oprea, o alianță cu Tăriceanu este mai simplă. În plus, PSD are nevoie să fie văzut ca făcând politică, dacă nu vrea să cadă de tot sub valul antipoliticii, care deocamdată doar clipocește. Nu sunt char sigur că PSD și Dragnea sunt conștienți de acest ultim fapt, dar el este adevărat.

Așa că putem privi declarația lui Dragnea ca un apel la unitate și majoritate. Și un anunț că noi proiecte de legi ar putea testa această poziția PSD.

Despre sancționarea parlamentarilor care absentează:

[divider style="solid" top="20" bottom="20"]

[two_third]Declarație: „Nu, nu riscă sancțiuni. (...) peste două săptămâni, dacă lucrurile nu intră în normal, o să punem pe site-ul partidului și o să informăm toate organizațiile, inclusiv în colegiile respective, despre absența colegilor noștri. (...) Prezența și activitatea în Parlament reprezintă un criteriu foarte important, care va fi luat în considerare pentru stabilirea listelor următoare. Este normal, nu poți să pui pe liste oameni pe care nu te poți baza ulterior”[/two_third][one_third_last]

Traducere: Nu anunț nicio sancțiune dinainte, pentru ca asta mi-ar limita opțiunile. Așteptați-vă la ce este mai rău. Dar dacă sunteți cuminți, poate veți intra și în Parlamentul viitor.[/one_third_last]

[divider style="solid" top="20" bottom="20"]

Rămâne de văzut cât ecou vor avea aceste declarații. Și, pe termen mediu, cum va reacționa Valeriu Zgonea.

Toate citatele sunt preluate din Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.