Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traficantul de droguri 'El Chapo' a fost extrădat în SUA: Lista de acuzații este INCREDIBILĂ

www.dailymail.co.uk
El Chapo

Traficantul de droguri Joaquin "El Chapo" Guzman a fost extrădat joi din ţara sa natală, Mexic, în Statele Unite, transmit agenţiile de presă internaţionale. Anunţul ministerului de externe mexican a fost confirmat de ministerul justiţiei de la Washington.

După ce o instanţă federală din Mexic a respins apelul lui Guzman împotriva extrădării, acesta a fost predat autorităţilor americane. În SUA îl aşteaptă acuzaţii de omor, trafic de droguri, crimă organizată şi spălare de bani, în statele California şi Texas.

Poreclit "El Chapo" ("Scurtul"), Guzman era şeful cartelului criminal din provincia Sinaloa din nord-estul Mexicului. El a fost arestat în ianuarie 2016 şi încarcerat din nou în închisoarea Altiplano, de unde evadase în 2015 printr-un tunel lung de peste un kilometru, prevăzut cu şine, care pornea de sub duşul din celula sa. În mai anul trecut, Guzman a fost transferat în penitenciarul din Ciudad Juarez, în apropierea graniţei cu Statele Unite.

Citește și: Decizii ISTORICE ale lui Barack Obama: Câţi oameni a scos din PUŞCĂRIE în ultima zi de mandat

AFP relatează povestea vieţii lui El Chapo. Născut pe 4 aprilie 1957, în copilărie vindea portocale, caramele şi răcoritoare în Sinaloa natală. Mai târziu a început să cultive marijuana şi mac pentru opiu, iar în cele din urmă a ajuns cel mai căutat baron al drogurilor din întreaga lume. A fost recrutat de şeful cartelului din Guadalajara, Miguel Angel Felix Gallardo, cunoscut ca "naşul" cartelurilor criminale moderne. În câteva decenii, după moartea lui Gallardo, Guzman a transformat cartelul din Sinaloa într-o multinaţională cu ramificaţii până în Europa şi Asia.

Două evadări spectaculoase i-au adus celebritatea internaţională. Prima, într-un coş de rufe murdare, a avut loc în 2001, după opt ani de detenţie într-un penitenciar de înaltă siguranţă. A doua, prin tunel, a urmat la numai un an şi jumătate după o nouă arestare: El Chapo şi a treia sa soţie, Emma Coronel, câştigătoare a unui concurs de frumuseţe, se ascundeau într-o reşedinţă de lux din Mazatlan, împreună cu fiicele lor gemene, născute în SUA.

Guzman şi-a construit o imagine de haiduc, ajutându-i pe cei săraci şi sfidându-i pe cei bogaţi. Şi-a eliminat fără milă concurenţii, în războaiele între carteluri care încă nu s-au încheiat în Mexic. A intrat şi în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni de pe planetă. "Furnizez mai multă heroină, amfetamină, cocaină şi marijuana decât oricine din lume. Am flote de submarine, avioane, camioane şi nave", se lăuda el într-un interviu luat de actorul american Sean Penn şi publicat în ianuarie 2016 de revista Rolling Stone. El Chapo este cântat ca un erou în balade populare mexicane, cu acompaniament specific de chitare şi trompete, cunoscute sub numele de "narcocorridos", dedicate marilor traficanţi de droguri, potrivit Agerpres.

Cartelul din Sinaloa îşi continuă afacerile şi fără el. Noul şef este Ismael "El Mayo" Zambada, care la aproape 70 de ani n-a făcut nici o zi de închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.