Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traficul cu ţigări şi tutun de contrabandă este prezent în continuare la frontiera României cu Ungaria

Cigaretes
tigarete

Traficul cu ţigarete şi tutun de contrabandă este prezent, în continuare, la frontiera României cu Ungaria, cantităţile mari descoperite, cât şi modalităţile prin care s-a încercat introducerea/scoaterea acestora în/din ţară, demonstrând faptul că acest fenomen a crescut în anul 2022, se arată în raportul de activitate al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea.

Potrivit sursei, în perioada de referinţă au fost înregistrate patru cazuri de trafic ilicit cu produse din tutun, acestea fiind atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară din PTF Nădlac II şi PTFValea lui Mihai, acestea intrând în categoria faptelor penale.

Poliţiştii de frontieră au reţinut anul trecut în vederea confiscării 600.000 de ţigarete, iar în ceea ce priveşte cantitatea de tutun capturată, aceasta se ridică peste 28.000 de kilograme.

Cea mai mare captură cu tutun a fost înregistrată în în P.T.F. Nădlac II, când un cetăţean bulgar (însoţit de un conaţional) a încercat să scoată din ţară 22.240 kilograme de tutun pentru narghilea, în valoare de aproximativ 2,9 milioane de euro, pentru care nu avea documente de provenienţă. Întreaga cantitate de tutun a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, iar pentru persoanele în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor din categoria Contrabandă şi fraude vamale, respectiv Infracţiuni economico-financiare, informează Agerpres.

În luna iunie, la nivelul ITPF Oradea a fost înregistrat un alt caz de trafic ilicit cu ţigarete, acesta fiind depistat pe sensul de intrare în România, în PTF Borş II. Astfel, s-a prezentat la controlul de frontieră un cetăţean ucrainean cu o autoutilitară marca Mercedes-Benz, înmatriculată în România, iar ca urmare a controlului amănunţit efectuat de către poliţiştii de frontieră, au fost descoperite în interiorul compartimentului marfă, în colete, 600.000 de ţigarete marca Marlboro, netimbrate. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că persoana în cauză a preluat autoutilitara din Ungaria şi a susţinut faptul că nu a avut cunoştinţă despre cantitatea de ţigarete descoperită de poliţiştii de frontieră români. S-a întocmit dosar penal în acest sens, ca urmare a săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

Conducerea ITPF Oradea remarcă faptul că, în majoritatea cazurilor de trafic cu tutun şi produse din tutun descoperite în anul 2022, ţigaretele şi tutunul au fost ascunse în autovehicule, în locaşuri special amenajate şi în cutii de carton. Ca moduri de operare, pachetele de ţigarete erau plasate în interiorul compartimentului marfă acoperit cu prelată, într-un locaş special amenajat din placaj de lemn sau în spatele unui paravan amenajat în acest sens de către şofer, fie în diverse locuri în autovehicule.

În concluzie la acest capitol, ITPF Oradea arată că, faţă de anul 2021, atât numărul cazurilor de trafic ilicit cu ţigarete, cât şi cantitatea de ţigarete înregistrează un trend substanţial descendent, însă este prezent, dar, în ceea ce priveşte traficul ilicit cu tutun şi produse din tutun, se remarcă o creştere a numărului de persoane implicate şi implicit a cantităţii confiscate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.