Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tragedia DNA (ANALIZĂ)

Inquam Photos / Octav Ganea
lazar kovesi

Dezvăluirile făcute aseară la Antena 3 și despre care vorbim în articol nu au fost încă validate dintre o terță sursă credibilă. Nu cred că trebuie să așteptăm expertiza independentă pentru a ne putea forma o primă impresie despre gravitatea potențială a faptelor dar este corect din partea mea să avertizeze acest lucru.

Citiți și: Noi ÎNREGISTRĂRI ŞOCANTE cu procurorul Negulescu: 'Vreau SĂ-L PARADESC cu mâna altcuiva pentru că aşa S-A STABILIT'

Prima observație, dar și cea mai evidentă, privește limbajul folosit de către domnul procuror Negulescu. Acest limbaj nu este nepotrivit numai pentru funcția ocupată ci pur și simplu este nepotrivit pentru comunicarea umană normală. Este un limbaj menit să mascheze adevăratele intenții în caz că este auzit de către terți. Practic, este un argou. De aici și prezența unor cuvinte „de cartier”, de aici și împrumutul de termeni din limbajul tinerilor jucători de jocuri video („daună totală”). Acești termenii păstrează ceva din violența simbolică inițială a dar, în același timp, pot fi mai greu de decriptat în cazul în care cineva înregistrează și se ajunge la un proces.

Anumite elemente posibile de argou nu sunt cu totul străine nici Laurei Codruța Kovesi. De exemplu, a decapa. Sau celebrul gest cu unghia degetului mare trecută prin dreptul gâtului. Una lexic argotic, nu este doar posibil în interiorul DNA ci pur și simplu necesar din punct de vedere sociologic în cazul în care, după cum bănuim, organizația își propune din când în când scopuri care caută să ocolească legea, deontologia, și/sau structurile stabilite de putere.

Citiți și: De ce tac Kovesi și Coldea

Acest limbaj poate fi mai transparent în cazul șefei DNA când aceasta dorește doar să transmită intențiile politice fără să u trădeze un oarecare exces de putere. Și mai adânc în cazul procurorului Negulescu care, aparent, trebuie să mascheze planuri ilegale.

Celălalt lucru observat este fabricarea de probe pentru a înfunda un politician sau altul. Din punct de vedere al prezumției bună credință a persoanelor și instituțiilor, putem să ne întrebăm dacă nu cumva cazul este accidental, izolat, nereprezentativ pentru restul instituției .

Din punct de vedere al managementului organizației, însă, ceea ce ne interesează, este dacă conducerea DNA a pus în operă un sistem care să filtreze și să identifice asemenea de devieri de la normă. Adevărul este că nici doamna Kovesi și nici corifei politici ai luptei anticorupție nu par să fi lăsat în urma lor un sistem viabil de a prinde și elimina procurorii incorecți. Inspecția judiciară a fost mai degrabă ineficientă. Procuroarea șefă Kovesi și-a apărat în general procurorii precum își apără cloșca puii. Ea a promovat cu intenție o anumită ambiguitate și o altă lipsă de transparență binevoitoare în ceea ce privește lucrările interne ale instituției sugerând că trebuie să interpretăm situațiile din presă în favoarea DNA pentru ca susținerea DNA este susținea luptei anticorupție. Până la un punct această poziție a unui șef de instituție este de acceptat, în măsura în care această instituție este integrată într un sistem solid de checks and balances balances fiindcă alte instituții pot să se asigure de respectarea legalității. Cu toleranță sporită din partea opiniei publice și a Inspecției Judiciare, poziția Laurei Codruța Kovesi este mai degrabă toxică.

Problema noastră nu este procurorul Negulescu. Problema este probabilitatea să există alți, mulți alți, procurori Negulescu strecurați printre firele unei site insuficient de dese.

Pentru a fi mai eficientă în lupta contra acestei boli, DNA a fost injectată cu putere, mai precis, cu putere slab controlată din exterior. Or, puterea corupe. Acesta este un lucru pe care trebuie să îl știe orice procuror care își merită numele. De aici tragismul: în timp ce construiau o instituție capabilă să lupte cu corupția rea procurorii erau, foarte probabil, nevoiți să cultive corupția „bună” în rândul propriului corp.

Dacă permiteți o serie de metafore medicale, putem asemui corupția unei forme de cancer. Pentru a vindeca acest cancer, sistemul imunitar al organismului - DNA - a fost el însuși injectat cu un alt cancer, anume lipsa de responsabilizare (accoutability).

Și de aici o teribilă dilemă. Trebuie să operăm DNA, sistemul nostru imunitar care este el însuși bolnav? Să riscăm pe mâna doctorului Tudorel Toader și a asociatului său Liviu Dragnea (care pare să vrea să îl extirpe de tot)? Să riscăm să rămânem fără sistem imunitar?

Sau să tolerăm cancerul din sistemul imunitar, în numele speranței e din ce în ce mai îndepărtate de vindecare totală a cancerului sistemic?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.