Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tragedie în Turcia | Președintele Erdogan: 'Astfel de accidente vor fi întotdeauna'

bbc.com
erdogan mina

Președintele Turciei a fost criticat pentru că a legat moartea a 41 de mineri într-o explozie de "destin", afirmând că astfel de accidente "vor fi întotdeauna", informează bbc.com.

Comentariile lui Recep Tayyip Erdogan au declanșat proteste la Istanbul, iar unii au descris accidentul din nordul Turciei drept "un masacru". Rudele celor decedați susțin spun că au putut simți mirosul de gaz timp de mai bine de o săptămână.

Explozia de vineri de la instalația de la Marea Neagră s-a soldat, de asemenea, cu 28 de răniți. Erdogan a făcut aceste remarci în timpul unei vizite la situl din provincia Bartin, sâmbătă. "Suntem oameni care cred în planul destinului", a declarat el reporterilor, în timp ce era înconjurat de salvatori. Astfel de accidente "vor fi întotdeauna, trebuie să știm și noi asta", a adăugat el.

Cu toate acestea, el a adăugat că nu vrea să vadă "deficiențe sau riscuri inutile", potrivit Euronews. Comentariul i-a înfuriat însă pe mulți.

Liderul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, a cerut să știe "în ce secol trăim?". "De ce [accidentele miniere] se întâmplă doar în Turcia?", a spus el.

Emin Koramaz, care conduce Uniunea Camerelor Inginerilor și Arhitecților din Turcia, a respins ideea că explozia ar putea fi descrisă ca un accident, susținând pe Twitter că minerii au fost trimiși "la sute de metri sub pământ fără a lua măsurile de precauție necesare, fără a fi inspectați și fără a crea condiții de siguranță".

Cauza oficială a exploziei nu este încă cunoscută. Autoritățile au declarat că procurorii turci au lansat o anchetă privind cauza exploziei, iar concluziile preliminare sugerează că aceasta a fost cauzată de metanul care formează un amestec exploziv în minele de cărbune.

Familiile furioase suspectează că gazul ar fi putut juca un rol. Tatăl unui bărbat în vârstă de 20 de ani care a murit în explozie a declarat pentru Associated Press din Pakistan că fiul său a raportat, de asemenea, că a simțit miros de gaz timp de 10 zile.

În satul Makaraci, unde au murit patru oameni, o femeie în lacrimi i-a spus dlui Erdogan la înmormântarea fratelui ei: "Domnule președinte, fratele meu știa, a spus că a existat o scurgere de gaz acum 10, 15 zile. El a spus 'va exploda în curând'. Cum se face că este vorba de neglijență? A spus 'va exploda aici'... El știa."

Potrivit agenției de presă AFP, după un moment de tăcere, Erdogan a replicat: "Îmi pare rău pentru pierderea suferită, Allah să vă dea răbdare".

Aproximativ 110 persoane se aflau în mină în momentul exploziei de vineri, aproape jumătate dintre ele la o adâncime de peste 300 de metri (984 de picioare). Aproximativ 58 de persoane care lucrau în mină în momentul exploziei au fost salvate sau au ieșit singure.

Mina aparține companiei de stat Turkish Hard Coal Enterprises.

Turcia a fost martoră la cel mai mortal dezastru din mineritul de cărbune în 2014, când 301 persoane au murit în urma unei explozii în orașul Soma din vestul țării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.