Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu, aspru criticat de CSM pentru atacul la procurori și justiție

Afirmaţiile făcute la un post de televiziune de fostul preşedinte Traian Băsescu referitoare la activitatea procurorilor DNA cu trimitere la concluzii susţinute în faţa instanţei la momentul soluţionării dosarului fratelui său, Mircea Băsescu, au adus atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, a decis Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). 

Potrivit unui comunicat de presă al CSM, în şedinţa din data de 14 iulie, Plenul Consiliului a apreciat că afirmaţiile lui Traian Băsescu lansate în spaţiul public la data de 15 iunie, prin intermediul unei intervenţii telefonice la postul de televiziune RTV, "sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii justiţiei, aducând atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său".

REUNIUNE de CRIZĂ la Paris după atacul terorist de la Nisa


Plenul CSM a decis să sesizeze Consiliul Naţional al Audiovizualului. 

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară la solicitarea din data de 17 iunie a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a unei sesizări a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

"Fostul preşedinte a acreditat ideea că activitatea de urmărire penală şi judiciară a procurorilor DNA este coordonată şi influenţată prin impunerea unor soluţii de către instituţii sau persoane din afara sistemului judiciar. În acest context, domnul Băsescu a făcut trimiteri la concluziile orale susţinute de procurorul DNA - Structura Teritorială Constanţa în faţa instanţei de judecată la momentul soluţionării dosarului penal în care fratele său, domnul Mircea Băsescu, avea calitatea de inculpat. De asemenea, în cursul intervenţiei telefonice, a folosit cuvinte depreciative la adresa domnului Jean Uncheşelu, procuror DNA - Structura Centrală, acuzându-l că a încercat să obţină denunţuri împotriva sa", se arată în comunicat.

ALERTĂ COD PORTOCALIU: Ploi torenţiale în jumătate de ţară/ HARTĂ

Nisa – mai poate fi câștigat războiul cu terorismul?

Rihanna se afla la Nisa în momentul atacului terorist. Decizia de ULTIMĂ ORĂ a artistei


Inspectorii IJ au constatat că respectivele afirmaţii sunt nefondate, nefiind identificate probe sau alte indicii care să le susţină şi nici o eventuală atitudine neconformă, abuzivă sau nedeontologică a organelor de urmărire penală în sensul afirmaţiilor lansate în spaţiul public. 

"Declaraţiile fostului preşedinte al României - persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice - au depăşit limitele admisibile ale libertăţii de exprimare, impactul acestora asupra justiţiabililor fiind profund negativ, de natură a le afecta încrederea în actul de justiţie", arată CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.