Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu: Macron va avea probleme încă din prima zi de mandat

inquamphotos.com / Octav Ganea
basescu parchetul general

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că alegerea lui Emmanuel Macron ca preşedinte al Franţei era de aşteptat, "un rezultat previzibil", adăugând că marea problemă va fi gestionarea victoriei. 

Traian Băsescu spune că Macron va avea situaţii foarte dificile de gestionat la începutul mandatului, atât în plan intern, în privinţa asigurării suportului parlamentar pentru susţinerii unui guvern, cât şi în ceea ce priveşte angajamentul său privind reforma la nivelul UE. 

"Nimic nou sub soare, era rezultat previzibil. Marea problemă este cum reuşeşte să gestioneze victoria. Adică, în iunie are alegeri pentru Camera inferioară, cea cu care ar trebuie să-şi găsească soluţiile politice să susţină un guvern. Problema lui Macron e că nu are un partid, e înfiinţat foarte proaspăt şi are puţine structuri teritoriale. Există chiar riscul să nu poată depune liste în toată Franţa la alegerile care vor fi în iunie", a declarat pentru AGERPRES fostul preşedinte Traian Băsescu. 

El a mai spus că o altă mare problemă cu care se va confrunta Macron este legată de angajamentul din campanie privind reformarea UE. 

"O altă mare problemă este că unul din angajamentele lui fundamentale în această campanie a fost că va reforma Uniunea Europeană. Ori, aici va avea o mare problemă dacă nu va avea un suport şi în Parlamentul francez, pe de-o parte, pe de altă parte trebuie să găsească o direcţie comună cu Merkel. Mai ales că transformările UE sunt deja previzibile după Declaraţia de la Roma. Ştim toţi că va fi o Europă cu mai multe viteze, cel puţin două: eurozona şi statele non euro, dar s-ar putea să fie mai multe cercuri concentrice. Deci, va avea situaţii foarte dificile de gestionat domnul preşedinte Macron", a explicat Băsescu. 

Fostul preşedinte s-a referit şi la episodul petrecut în ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, respectiv la "spargerea serverelor de campanie" ale lui Macron. 

"Deci, rezultatul era previzibil, dar marea problemă e că în ultima zi de campanie Macron s-a pricopsit cu acea spargere a sistemelor, a serverelor lui de campanie. Documente extrem de importante sunt totuşi pe piaţă, chiar dacă nu au fost difuzate de presă. Dacă ceea ce se spune legat de finanţări externe se va confirma, are un început dificil de mandat", a conchis Traian Băsescu. 

Emmanuel Macron a fost ales duminică preşedinte al Franţei, potrivit sondajelor de la ieşirea de la vot citate de agenţiile internaţionale de presă. La câteva minute după închiderea urnelor în marile oraşe, la orele 18.00 GMT (21,00 ora României), au fost publicate proiecţii care îl creditau pe Macron cu circa 65% din voturi, iar pe Le Pen cu 35%, transmite Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.