DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Transelectrica anunță că piața energiei electrice din România a fost integrată în cea pan-europeană

transelectrica

Pieţele pentru ziua următoare din România, Ungaria, Cehia şi Slovacia sunt acum integrate în cea pan-europeană de energie electrică, potrivit unui comunicat al Transelectrica,arată Agerpres.

"Pe 17 iunie 2021, pentru prima dată, capacitatea transfrontalieră pentru ziua următoare, pe şase noi interconexiuni (PL-DE, PL-CZ, PL-SK, CZ-DE, CZ-AT, HU-AT), a fost alocată implicit prin intermediul algoritmului Euphemia. Cuplarea prin preţ, implementată, permite determinarea simultană a preţurilor energiei electrice şi a fluxurilor transfrontaliere, în întreaga regiune ca parte a pieţei interne europene. Utilizarea eficientă a sistemului energetic şi a infrastructurilor transfrontaliere, generate de o coordonare mai strânsă între părţile interesate din piaţa de energie, maximizează bunăstarea socială în beneficiul tuturor participanţilor la piaţă", se arată în comunicat.

Interim Coupling a fost iniţiat în decembrie 2018, ca urmare a solicitării autorităţilor naţionale de reglementare din România, Germania, Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi, de a dezvolta în continuare integrarea regională a pieţelor de energie electrică pentru ziua următoare.

Proiectul a avut ca obiectiv cuplarea graniţelor 4M MC (cuplarea pieţelor din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi România) cu cuplarea multiregională (MRC), prin introducerea alocării implicite a capacităţii nete de transport (NTC), pe cele şase frontiere menţionate anterior.

"Această cuplare a pieţei, bazată pe NTC, este un pas important către realizarea SDAC. Următoarea etapă constă în introducerea metodei de calcul al capacităţii, bazate pe fluxuri, în cadrul proiectului Core FB MC, care este modelul ţintă pentru cuplarea pieţei pentru ziua următoare. SDAC alocă capacitatea de transport transfrontalieră limitată în cel mai eficient mod prin cuplarea pieţelor angro de energie electrică din diferite regiuni printr-un algoritm comun, ţinând cont simultan de constrângerile de transport transfrontalier, maximizând astfel bunăstarea socială", se mai arată în comunicat.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

Scopul SDAC este de a crea o piaţă de energie pan-europeană unică transfrontalieră pentru ziua următoare.

O piaţă pentru ziua următoare integrată creşte eficienţa generală a tranzacţionării prin promovarea concurenţei efective, creşterea lichidităţii şi permiterea unei utilizări mai eficiente a resurselor de producere în întreaga Europă, mai spun reprezentanţii Transelectrica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.