Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transelectrica continuă lucrările la tronsonul Liniei Electrice Aeriene Oradea Sud - Nădab

www.magnanews.ro
energie electrică

Lucrările la tronsonul Liniei Electrice Aeriene (LEA) de 400 kV Oradea Sud - Nădab, parte din LEA 400 kV Oradea - Bekescsaba, continuă, în această perioadă, cu investiţia de peste 4 milioane de lei ce vizează asamblarea şi ridicarea a 15 stâlpi, informează Transelectrica, potrivit Agerpres.

Proiectul Liniei Electrice Aeriene LEA 400 kV Oradea - Beckescsaba a fost iniţiat în anul 2006, iar din 2008 tronsonul Oradea Sud - Nădab a fost în conservare, ca urmare a unor dificultăţi legate în principal de procedurile de expropriere.

Potrivit companiei, investiţia, care va asigura creşterea capacităţii de interconexiune a ţării şi va contribui la completarea Inelului de 400 kV al României, a fost reluată în vara acestui an după mai bine de 12 ani de blocaje.

"Operaţionalizarea acestei linii are un rol important în securizarea alimentării cu energie electrică în zona de nord-vest a ţării. Beneficiile pe care le va aduce această investiţie sunt raportate atât la bunăstarea comunităţilor locale, prin asigurarea unor condiţii optime de funcţionare a reţelelor interne de transport, cât şi la atingerea obiectivelor europene în ceea ce priveşte realizarea pieţei unice de energie electrică şi la creşterea capacităţii de interconexiune. Realizarea acestei linii va însemna totodată şi eliminarea congestiilor din zona de nord-vest. Ne-am stabilit un termen ambiţios pentru finalizarea acestui tronson şi ne propunem să-l respectăm cu ajutorul contractorului. Monitorizăm cu atenţie acest şantier care va contribui la dezvoltarea României", a declarat Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

Citește și: SURSE Guvernul Orban ar pregăti o execuție!

Proiectul Liniei Electrice Aeriene 400 kV Oradea-Bekescsaba, o investiţie totală de peste 87 de milioane de lei, a fost dat în folosinţă parţial începând cu anul 2008, şi anume tronsonul de dublu circuit, LEA 400 kV Nădab (RO) - Bekescsaba (HU) cu o lungime de 60 de kilometri, din care pe teritoriul României 22 de kilometri, simultan cu LEA 400 kV Arad-Nădab.

Tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud - Nădab are o lungime totală de 72 de kilometri şi este realizat parţial, urmând a fi finalizat în următoarele luni. Până în prezent, au fost realizate 10 fundaţii noi şi s-a demarat asamblarea şi ridicarea stâlpilor.

"Punerea în funcţiune a tronsonului Oradea Sud - Nădab contribuie la completarea inelului de 400 kV în zona de Vest, obiectiv prioritar al României, cu impact semnificativ asupra creşterii siguranţei în funcţionare şi asupra minimizării riscurilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de nord - vest a ţării. De asemenea, în ceea ce priveşte siguranţa în funcţionare, este de precizat că LEA 400 kV Oradea-Bekescsaba are o fiabilitate superioară liniilor existente, fiind proiectată în baza unor noi standarde, ce ţin cont de creşterea impactului fenomenelor meteorologice", se menţionează în comunicat.

Conform reprezentanţilor Transelectrica, prin finalizarea LEA 400 kV Oradea Sud - Nădab, capacitatea de transfer în interconexiune pe direcţia export va creşte cu 100 MW, iar pe direcţia import cu 300 MW, ceea ce contribuie la conformarea României la obligaţiile care îi revin din implementarea Regulamentelor UE.

În plus, investiţia va contribui la obiectivul Uniunii Europene (UE) de realizare a Pieţei Unice de Energie Electrică Europeană, care are ca scop reducerea preţului energiei electrice la consumatorul final prin creşterea concurenţei şi competitivităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.