Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transformarea Bazilicii Sf. Sofia în moschee agită apele la Moscova: după ce Biserica rusă a adus critici, oficialii fac apel la independență

Cristi Șelaru
Moscova

Diplomaţia rusă consideră că transformarea în moschee a Bazilicii Sfânta Sofia de la Istanbul este o ”afacere internă” a Turciei, după ce Biserica Ortodoxă Rusă a criticat dur această transformare, relatează AFP, informează News.ro.

Citește și: VIDEO - Autoritățile din Germania, îngrijorate după valul de petreceri. Îndemn pentru cetățeni: 'Ameninţarea unui al doilea val este reală'

”Noi considerăm că este vorba despre o afacere internă a Turciei şi nici noi, nici alţii, nu trebuie să ne amestecăm”, a declarat luni adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, Serghei Verşinin, citat de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.

”Cu toate acestea, nu putem să nu atragem atenţia asupra importanţei acestui sit din punctul de vedere al culturii şi civilizaţiei mondiale”, a adăugat el.

Ce a susținut Biserica Ortodoxă Rusă

Diplomaţia rusă face aceste declaraţii după ce Biserica Ortodoxă Rusă şi-a exprimat regretul faţă de faptul că ”îngrijorarea” unor ”milioane de creştini” nu a fost auzită de Turcia, după ce cea mai înaltă jurisdicţie administrativă turcă a revocat statutul de muzeu a bazilicii.

Cum a început scandalul

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat ulterior că în fosta bazilică urmează să aibă loc rugăciuni musulmane şi că aceasta redevine moschee de la 24 iulie. Această decizie a provovat o avalanşă de critici internaţionale, de la Washington la Paris şi de la UNESCO în Grecia, o ţară ortodoxă.

O operă arhitecturală majoră, construită în secolul al VI-lea de către bizantini, care-şi încoronau împăraţii în ea, Sfânta Sofia este un sit care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu aproximativ 3,8 milioane de vizitatori în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.