Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transgaz din România va opera sistemul de transport al gazelor din Moldova

Agerpres
Transgaz

Compania română de transport gaze Transgaz a anunțat, marți, că a semnat un contract de închiriere prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport de gaze în Moldova vecină de la operatorul local Moldovatransgaz, începând cu 19 septembrie 2023, scrie seenews.com.

Transgaz, deținută majoritar de stat, a semnat acordul prin filiala sa moldovenească Vestmoldtransgaz, care operează gazoductul Ungheni-Chișinău și care este certificată pe modelul de separare a proprietății, se arată într-un comunicat al companiei.

Acțiunea Vestmoldtransgaz urmează nerespectarea de către Moldovatransgaz a cerințelor de separare, ceea ce a dus la modificarea cadrului legislativ în Republica Moldova pentru a asigura securitatea energetică a țării și alinierea la cadrul de reglementare european, a spus Transgaz.

„Asigurarea separării și independenței operatorilor de sisteme de transport al gazelor naturale de companiile integrate pe verticală care produc, distribuie, depozitează, comercializează sau furnizează gaze naturale este unul dintre obiectivele de bază pentru crearea unei piețe liberalizate a gazelor naturale în Republica Moldova” a spus Ion Sterian, director general la Transgaz. „Prin această inițiativă, Transgaz își continuă prezența strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii”.

Astfel, pentru următorii 5 ani, în conformitate cu prevederile legale din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz va deveni unicul operator autorizat pentru furnizarea serviciului public de transport gaze pe teritoriul Republicii Moldova, a spus Transgaz.

Luna trecută, Transgaz a declarat că profitul net consolidat pentru primele șase luni din 2023 a scăzut cu 60% anual, până la 70,8 milioane de lei (15,4 milioane de dolari/14,3 milioane de euro).

Statul român deține o participație de 58,5% la Transgaz, în timp ce restul este în free float la Bursa de Valori București.

Acțiunile Transgaz s-au tranzacționat cu 1,9% în scădere, la 16,56 lei, la ora 1215 CET, marți, la Bursa de Valori București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.