Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat acordul pentru gazoductul Tuzla–Podișor, care va aduce gaze din Marea Neagră

Transgaz
gazoductul Tuzla–Podișor

Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat joi un acord pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podișor, implicit investiții de 4 miliarde de euro, așteptate în vara acestui an.

„Acest acord este un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, în perimetrul Neptun Deep.

Semnarea documentului de către Transgaz, OMV-Petrom și Romgaz este angajamentul ferm pentru dezvoltarea gazoductului Tuzla-Podișor și pentru decizia finală de investiții estimată la 4 miliarde de euro, așteptată în vara acestui an. Cu toții ne dorim ca acest proiect de o importanță strategică pentru România să avanseze, iar exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil”, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă, prezent la semnarea contractului.

Premierul a amintit că legea offshore este în vigoare, aceasta fiind un cadru favorabil investițiilor în energie, care poate ajuta considerabil la dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor ce vor fi valorificate din Marea Neagră.

Conducta va avea 300 de kilometri

Documentul ce tocmai a fost parafat are în vedere construirea unei conducte de transport gaze naturale pe direcția Tuzla–Podișor, cu o lungime de peste 300 de kilometri. Estimată la 500 de milioane de euro, această investiție va face posibil ca în nodul tehnologic de la Podișor, gazele din Marea Neagră să intre în sistemul național de transport și să ajungă astfel la operatorii economici și la gospodăriile din localitățile racordate la sistem.

Un alt beneficiu al acestui proiect este legătura pe care o va face între sursele noi de gaze naturale din Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical din care face parte și conducta BRUA. La nivelul Guvernului, am făcut toate pregătirile necesare ca acest lucru să se întâmple. Compania Transgaz a semnat contractul de execuție, lucrările urmând a fi demarate după luarea deciziei finale de investiție de către concesionarii de perimetre offshore din Marea Neagră.

Popescu: Îi încurajez pe cei de la Romgaz și OMV Petrom să accelereze exploatarea

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că îi încurajează pe cei de la Romgaz și OMV Petrom să accelereze începerea lucrărilor de exploatare.

„Prin încheierea acestui contract se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în Sistemul Național de Transport, fapt care va permite valorificarea pe piață a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep. Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 - septembrie 2042.

Îi încurajez pe cei de la Romgaz și OMV - Petrom să accelereze procesul pentru a începe cât mai curând lucrările de exploatare. Pentru că ne dorim ca gazul românesc să fie folosit în casele românilor și, totodată, să ne asigure independența energeticăI”, a spus el.

Romgaz: Semnarea contractului este un reper important în exploatarea Neptun Deep

Romgaz a semnat, prin filiala sa Romgaz Black Sea Ltd. contractul cadru de transport pentru preluarea în Sistemul Național de Transport a gazelor naturale ce vor fi exploatate din zăcământul Neptun Deep.

Contactul cadru de transport gaze naturale a fost încheiat cu operatorul sistemului național de transport gaze, Transgaz, în urma derulării și încheierii cu succes a unui proces de rezervare de capacitate incrementală în conformitate cu procedura aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Prin încheierea acestui contract se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în Sistemul Național de Transport, fapt care va permite valorificarea pe piață a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep. Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 - septembrie 2042.

“Semnarea contractului reprezintă un reper important în dezvoltarea proiectului Neptun Deep, documentul constituind printre altele una din condițiile necesare implementării atât a investițiilor offshore cât și a celor care vizează dezvoltarea infrastructurii de transport necesar preluării cantităților de gaze naturale care vor fi produse în perimetrul Neptun Deep”, a declarat Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz.

OMV Petrom: Contractul se va derula pe o perioadă de 17 ani

Contractul se va derula pe o perioadă de 17 ani și vizează rezervarea de capacitate și prestarea serviciilor de transport gaze naturale. Valoarea contractului este de 1,4 miliarde lei (aprox. 276 milioane euro), pe baza tarifelor de transport aplicabile la data curentă

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Astăzi am făcut un pas important împreună cu partenerii noștri. Credem că Marea Neagră are un potențial semnificativ pentru producția de gaze naturale, iar Neptun Deep este un proiect strategic pentru OMV Petrom și pentru România. Este în centrul Strategiei noastre 2030 și va avea un rol esențial pentru securitatea energetică a României. Plănuim decizia finală de investiție pentru jumătatea anului 2023, producția urmând să înceapă în anul 2027.”

OMV Petrom a devenit operatorul perimetrului Neptun Deep în august 2022. La finalul anului 2022, compania a depus declarația de descoperire comercială pentru zăcământ. În prezent, compania progresează cu procedura de licitație, autorizare și alte subiecte tehnice.

Ce alte investiții sunt pregătite

„Am promovat soluții pentru diversificarea mix-ului energetic, prin dezvoltarea de noi proiecte în domeniul energiei regenerabile - solar, eolian onshore şi offshore, hidro, hidrogen - precum şi accelerarea proiectelor de reactoare nucleare de mici dimensiuni, investiții în unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă, retehnologizarea Unității 1 de la aceeași centrală, dar și proiectul Instalației de Detritiere de la Cernavodă”, a mai spus premierul.

Oficialul a precizat că România acordă atenția cuvenită tranziţiei energetice şi atingerii obiectivelor privind schimbările climatice. „Este necesar ca acest proces să fie susţinut de măsuri flexibile şi adaptate corespunzător pentru a îndeplini obiectivele de decarbonizare, pe de o parte, şi pentru a oferi suficientă protecţie consumatorilor, în special celor vulnerabili, pe de altă parte.

În perioada imediat următoare, punem în transparență proiectele finanțate prin Planul REPowerEU, cu o alocare disponibilă României de aproximativ 1,4 miliarde de euro. Pregătim investiții pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de transport a energiei, dar și pentru creșterea producției de energie, îndeosebi din surse regenerabile”,  a adăugat oficialul.

România, producător de fotovoltaice

Vorbin de alte investiții ce se pot face în domeniul energiei, premierul a spus că există toate premisele ca România să ajungă producător de panouri fotovoltaice la nivel european. „Am avut consultări cu investitori din acest domeniu și m-a bucurat intenția lor de a dezvolta proiecte importante în domeniul tehnologiilor de producere și stocare a energiei verzi. Sunt în concordanță cu obiectivele Guvernului de a facilita accesul cât mai multor locuințe și instituții publice la energia curată produsă la un cost cât mai mic, motiv pentru care am dublat bugetul în acest an la Programul Casa verde.

Ceea ce am reușit să facem în acest domeniu în ultimul an, dovedește că România are resursele, forța de muncă și potențialul să performeze în sectorul energetic. Și aceasta este direcția susținută ferm la nivelul Guvernului.

Urez Transgaz să aibă succes în realizarea gazoductului, și, de asemenea, OMV-Petrom și Romgaz să anunțe cât mai curând posibil începerea exploatării în perimetrul offshore Neptun Deep!”, a încheiat Ciucă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.