Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transgaz şi-a planificat investiţii de peste 6 miliarde lei până în 2020

transgaz

Transportatorul naţional de gaze Transgaz (simbol bursier TGN) şi-a planificat investiţii de 6,1 miliarde lei în perioada 2018-2020, în dezvoltarea Sistemului Naţional de Transport, dar şi în achiziţia de acţiuni la operatori de profil din Europa, potrivit unor documente publicate pe site-ul companiei. În plus, Transgaz estimează pentru acest an un profit net de 213,16 milioane lei, de peste două ori mai mic faţă de cel preliminat pentru anul trecut, la venituri totale de 2,52 miliarde lei, mai mari cu 25,38%, informează news.ro.

Indicatorii vor fi supuşi aprobării în şedinţa acţionarilor din 5 martie.

”Cheltuielile totale pentru investiţii cuprind sumele destinate lucrărilor pentru dezvoltarea şi modernizarea SNT, pentru achiziţia de părţi sociale la operatori de profil din Europa, sumele necesare pentru rambursarea ratelor la creditele angajate de societate pentru finanţarea lucrărilor de investiţii neacoperite din surse proprii precum şi sumele necesare plăţii garanţiilor pentru scoatere temporară din circuitul agricol a terenurilor”, arată raportul.

Banii vor fi direcţionaţi între altele pentru achiziţia unei participaţii la compania de stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, dar şi pentru a plăti partea Transgaz din achiziţia a 66% din DESFA, operatorul reţelei de distribuţie a gazelor naturale din Grecia. Totodată, cheltuielile cu investiţiile prevăd şi acoperirea necesarului pentru construcţia conductei de transport Ungheni-Chişinău.

Din total, cheltuielile cu investiţiile planificate pentru acest an se ridică la 1,88 miliarde lei, alte 2,96 miliarde lei sunt bugetate pentru anul viitor, iar în 2020 compania vrea să aloce pentru investiţii alte 1,25 miliarde lei.

Finanţarea va fi asigurată din surse proprii, fonduri europene şi din credite bancare, arată documentul.

De asemenea, compania estimează pentru acest an un profit net de 213,16 milioane lei, mai mic de jumătate faţă de profitul net preliminat pentru 2017, de 513,1 milioane lei. Veniturile totale bugetate pentru acest an se ridică la 2,512 miliarde lei, cu 25,38% mai mari faţă de veniturile totale preliminate pentru anul trecut, de 2 miliarde lei.

Estimările privind anul 2019 arată că Transgaz şi-a proiectat un profit net de 257,89 milioane lei şi venituri totale de 4,17 miliarde lei. În anul 2020, Transgaz vrea să atingă venituri totale de 2,9 miliarde lei şi un profit net de 200,9 milioane lei.

Transgaz a raportat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 433,5 milioane lei, mai mare cu 21% faţă de rezultatul net din perioada similară din 2016, de 358,46 milioane lei.

Cantitatea de gaze transportată a crescut cu aproape 14%, la 9,21 milioane metri cubi.

Acţionarul majoritar al Transgaz este Ministerul Economiei, care controlează 58,5% din acţiuni.

Compania are o capitalizare de 4,9 miliarde lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.