Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TRANSMISIUNE LIVE VIDEO A început ECLIPSA TOTALĂ de Soare

NASA
soare, eclipsa

Prima eclipsă solară totală vizibilă pe teritoriul Statelor Unite în aproape un deceniu a început luni la ora 16:05 GMT, 9:05 ora locală, în statul Oregon, în nord-vestul ţării, informează AFP

Faza de totalitate va avea loc la ora 17:20 GMT, iar fenomenul se va deplasa spre est.

Eclipsa va finaliza traversarea Statelor Unite la 18:48 GMT în Carolina de Sud, pe coasta Atlanticului, în sud-estul ţării.

Eclipsa totală de Soare e transmisă, în premieră mondială, pe internet printr-un streaming live, cu ajutorul unor baloane cu heliu care vor decola din mai multe zone din Statele Unite pentru a oferi internauţilor imagini inedite, pe măsură ce Luna va bloca discul solar, informează Reuters.

Cercetătorii de la Montana State University au încheiat un parteneriat cu NASA pentru a participa la Space Grant Ballooning Project, o iniţiativă ce prevede lansarea a peste 50 de baloane la altitudinea de 24.384 de metri, cu scopul de a capta imagini ale eclipsei solare, pe măsură ce fenomenul va deveni vizibil pe teritoriul Statelor Unite.

Citește și: SURPRIZĂ! Cu ce sumă l-a ajutat Alina Binder pe viitorul său soț, nepotul Regelui Mihai

"Vom vedea variaţii de luminozitate de pe o coastă pe cealaltă, pentru a observa efectul avut de eclipsă asupra peisajului", a spus Cassandra Runyon, director al South Carolina Space Grant Consortium, cu ocazia unei testări a baloanelor, joi.

În timpul eclipsei, Luna se va interpune între Soare şi Terra, de la vest către est, iar umbra ei va fi proiectată pe Pământ.

Citește și: Dan Diaconescu lovit în plin! Cum a pierdut o sumă importantă de care avea nevoie ca de apă

De pe coasta de est americană, în Charleston, un oraş din statul Carolina de Sud, ultimul loc din America continentală unde va fi vizibilă eclipsa, Cassandra Runyon şi echipa sa de profesori şi studenţi vor lansa baloane cu heliu de la bordul unei nave aparţinând U.S. Coast Guard, care se va afla la o distanţă cuprinsă între cinci şi şase mile marine (9-11 kilometri) faţă de ţărm.

Specialiştii se aşteaptă ca umbra eclipsei să se deplaseze la nivelul solului cu o viteză de 2.000 de mile pe oră (3.218 kilometri pe oră) în Oregon, în nord-vest, şi să încetinească la 1.500 de mile pe oră (2.414 kilometri pe oră) în Carolina de Sud, a precizat Cassandra Runyon.

Citește și: Plecare BOMBĂ de la Digi 24! Demisia care a surprins pe toată lumea

Baloanele din latex, ce au înălţimea de 2,7 metri şi sunt umplute cu heliu, vor fi echipate cu camere video de înaltă rezoluţie, camere fixe şi computere. Ele vor fi lansate din peste 50 de localităţi americane şi vor transmite imaginile captate către Pământ.

Baloanele vor fi umplute cu o cantitate suficient de mare de heliu pentru a putea să urce în atmosferă cu viteza de 305 metri pe minut şi pentru a atinge altitudinea de 23.384 de metri.

Citește și: CUTREMUR la conducerea unei companii de stat! Dispoziția dată de premierul Tudose

Utilizând un sistem de antene aflate la sol, cercetătorii vor transmite eclipsa pe internet, prin intermediul unui streaming live, la adresa https://stream.live/.

"Consider că este foarte important să dispunem de această perspectivă din afara Pământului", a declarat Angela des Jardins, director al Montana Space Grant Consortium din cadrul Montana State University.

Citește și: Demisie de răsunet de la Antena 3! Ce prezentator a decis să plece

Angela des Jardins a dezvăluit că în acest fel o eclipsă solară va fi transmisă pentru prima dată în lume pe internet printr-un streaming live.

Proiectul va permite oamenilor de ştiinţă să studieze coroana solară şi orbita Lunii, oferind studenţilor o experienţă practică valoroasă şi făcând ca acest eveniment ştiinţific major să devină accesibil publicului larg, a adăugat Angela des Jardins.

Citește și: Inedit! Cu ce sponsor s-a ales echipa lui Hagi

Fenomenul din 21 august este prima eclipsă totală de Soare de după anul 1979 care va fi vizibilă în 48 de state americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.