Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transnistria ar urma să ceară alipirea de Rusia. Opozant: 'Putin va anunța acest lucru pe 29 februarie!'

http://nrcu.gov.ua/
Transnistria Ucraina Moldova

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba susține că la congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă. Congresul urmează să aibă loc în 28 februarie, iar anunțul de alipire ar urma să fie făcut de Vladimir Putin în 29 februarie, relatează deschide.md.

Ciorba a atras atenția la faptul că adunarea va avea loc cu o zi înainte de adresarea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, către Adunarea Federală, din 29 februarie. Opozantul transnistrean nu exclude că această directivă de a organiza congresul vine chiar de la Moscova. Ciorba presupune că în cadrul forumului așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria ar urma să fie lansată o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului de alipire a regiunii la Federația Rusă, iar a doua zi, pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru Adunării Federale, care va lua decizia să dea curs cererii.

„De aici vine”

Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul organizat recent acolo împotriva așa ziselor presiuni economice ale R. Moldova au drept scop să arate că locuitorii din Transnistria sunt împotriva Chișinăului. "De aici vine și declarația recentă a ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, precum că Moscova nu va lăsa la greu cetățenii săi din Transnistria" a mai declarat Ciorba. El a îndemnat așa zișii deputați ai regiunii să nu permită să fie luată această decizie, care îi va da lui Putin "pretext juridic pentru a aplica o lovitură pe teritoriul R. Moldova, inclusiv Transnistriei, sub orice pretext".

"Doamna președinte Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat constant cu faptul că Rusia va lovit teritoriul R. Moldova. Dar dumneavoastră nu ați luat în calcul faptul că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârșitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a împăca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, creșterea apetitului agresorului" a conchis Ciorba.

Luni, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelele în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.

Avertismentul americanilor

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite susține că Rusia vrea să demareze „o operațiune hibridă” în Republica Moldova.

„Kremlinul desfășoară operațiuni de informare împotriva Moldovei, foarte asemănătoare cu cele pe care Kremlinul le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, de natură să stabilească condiții care să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei”, scrie ISW în ultima analiză.

Evoluția

„Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a răspuns la o întrebare după discursul său la Duma de Stat a Rusiei din 14 februarie despre conflictul din Transnistria și a susținut în mod fals că Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) controlează guvernul Republicii Moldova. Lavrov a susținut că Occidentul a oprit procesul de negociere 5+2 în conflictul transnistrean. Procesul 5+2 a inclus Rusia, Ucraina, Transnistria, Moldova și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) ca mediatori și UE și SUA ca observatori. Lavrov a susținut că Rusia va „face totul” pentru a relua procesul 5+2.

Viceprim-ministrul moldovean, Oleg Serebrian, a declarat la 28 ianuarie că Moldova nu va reveni la procesul 5+2 atâta timp cât relațiile ruso-ucrainene nu se vor îmbunătăți și războiul Rusiei în Ucraina continuă.

Lavrov a susținut că în Transnistria sunt aproximativ 200.000 de cetățeni ruși și că Rusia este „îngrijorată de soarta lor” și „nu le va permite să devină victimele unei alte aventuri occidentale”. Lavrov a susținut în continuare că Moldova a decis să nu dea din bugetul de stat subvenții pentru regiuni precum Găgăuzia, care se opun integrării Moldovei în UE. Lavrov a comparat acțiunile moldovenești cu privire la Găgăuzia cu modul în care Occidentul a „refuzat” să-i acorde fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici timp să revizuiască Acordul de asociere al Ucrainei cu UE în 2013. Lavrov a susținut că Occidentul emite „ultimatumuri” similare Chișinăului cu privire la integrarea în UE”, arată ISW (analiza pe larg a ISW, aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.