Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transnistria mută armata în zona de securitate, pe motiv că vrea să preîntâmpine reizbucnirea conflictului armat

tiraspol

Administraţia separatistă de la Tiraspol a instalat în ultimele luni aşa-zise 'posturi de grăniceri' în zona de securitate şi nu acceptă discuţii cu privire la această problemă, informează luni publicaţia Ziarul Naţional din Chişinău, potrivit agerpres.ro.

Reprezentanţii Republicii Moldova au prezentat o declaraţie în care argumentează caracterul ilegal şi militar al aşa-ziselor 'forţe de grăniceri' transnistrene în reuniunea de săptămâna trecută a Comisiei Unificate de Control (CUC), solicitând includerea acestei chestiuni pe ordinea de zi.

Citește și: Șerban Nicolae pune tunurile pe bănci! Legea care va analiza la sânge instituțiile bancare .

'Pe lângă faptul că prezenţa acestora contravine Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 (document principal al procesului de negocieri şi al operaţiunii de pacificare), acestea împiedică libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor, oamenii fiind intimidaţi şi supuşi unor proceduri ilegale de verificare, de înregistrare şi de impunere la plăţi neprevăzute', au subliniat oficialii moldoveni.

Citește și: Vești proaste pentru Simona Halep! Câte puncte o despart de locul 1

Exponenţii Tiraspolului în Comisie s-au opus şi de această dată luării unei decizii asupra 'posturilor de grăniceri' şi au încercat să promoveze ideea că aceste structuri ar avea rolul de 'prevenire a relansării conflictului armat'.

Poziţia delegaţiei Federaţiei Ruse a fost formulată de copreşedintele Comisiei, Ilia Uvarov, care a menţionat că percepe 'forţele de grăniceri' drept 'o realitate' şi nu vede în acestea un factor de limitare a dreptului la libertatea circulaţiei.

Citește și: Explicație halucinantă! De ce nu are România autostrăzi

În cadrul reuniunii a fost blocată şi propunerea Chişinăului de a pune în aplicare o decizie a CUC luată încă în martie 2008, prin care observatorii militari ai Forţelor Mixte de Pacificare (ruso-moldo-ucrainene) să viziteze toate obiectivele militare din zona de securitate pentru a vedea la faţa locului care este cu adevărat situaţia şi a evalua riscurile unei eventuale escaladări, notează ziarul citat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.